Klaus dostal cenu za klidné rozdělení federace

Martin - Bývalý český prezident Václav Klaus převzal na Slovensku cenu za podíl na klidném rozdělení Československa na konci roku 1992. Ocenění bývalé hlavě českého státu udělila Matica slovenská u příležitosti 150. výročí svého vzniku. Vyznamenání Klause už dopředu vyvolalo rozpory ve vedení této národní kulturní instituce.

Ocenění navrhl předseda Matice slovenské Marián Tkáč coby projev „díku slovenského národa“ za to, že Klaus prý pomohl Slovensku na jeho cestě k samostatnosti. Toto rozhodnutí ale vyvolalo ve vedení Matice slovenské spory. Kritikům se zejména nezamlouvalo, že cenu původně prý neměl dostat žádný slovenský politik, který se zasloužil o vznik samostatného státu. Nakonec ji Matica slovenská udělila také například někdejšímu slovenskému premiérovi Vladimíru Mečiarovi.

Václav Klaus:

„Byli jsme schopni se rozdělit, ale vzájemně jsme se neztratili. Dnešek dává našim tehdejším nelehkým rozhodnutím zapravdu. Oprávněně se domníváme, že vztahy mezi Čechy a Slováky nebyly nikdy přirozenější, spontánnější a lepší než dnes.“

Člen vedení Matice slovenské Roman Michelko ovšem kritizoval i samotné ocenění Klause. „Ani jeho zásluhy na rozdělení Československa nebyly až tak zásadní, aby překryly jiné negativní věci. Jako například jeho role při dělení (federálního) majetku nebo výroky o tom, že špinavé peníze neexistují,“ řekl v uplynulých dnech Michelko. Podle pozorovatelů spory mezi vedením Matice slovenské a jejím šéfem Tkáčem souvisejí s blížící se volbou nového předsedy této instituce.

Klaus coby český premiér a jeho tehdejší slovenský protějšek Mečiar byli po volbách v roce 1992 hlavními tvůrci dohody mezi českými a slovenskými politiky, která vedla k rozdělení československé federace. Stát se rozpadl bez vypsání referenda, což někteří politici dosud kritizují.

Kromě Klause a Mečiara, jenž se slavnosti nezúčastnil, Matica slovenská ocenila v různých kategoriích další asi dvě desítky osob. Jsou mezi nimi například současný slovenský prezident Ivan Gašparovič a jeho předchůdci Michal Kováč a Rudolf Schuster, ale i známý režisér Juraj Jakubisko nebo kontroverzní historik Milan Ďurica. Ten ve své knize například tvrdil, že prezident válečného slovenského státu Jozef Tiso nebyl přímo odpovědný za deportace Židů a jiné represe vůči židovskému obyvatelstvu. Oceněné osobnosti dostaly dřevořezbu ve tvaru andílka, podle organizátorů s cenou není spojená finanční odměna. 

Matica slovenská vznikla v roce 1863 jako výsledek snah o založení slovenského kulturního spolku v tehdejší rakousko-uherské monarchii. Její postavení a činnost nyní upravuje zvláštní zákon. Instituce se sídlem v Martině na severu Slovenska má rozvíjet a upevňovat slovenské vlastenectví, národní povědomí Slováků i krajanů žijících v cizině. Její předchozí vedení čelilo kritice, že podporuje nacionalisticky orientované politiky.