Rusnok v OVM: Získáme 96 až 97 hlasů

Praha – Vláda premiéra Jiřího Rusnoka získá při hlasování o důvěře 96 až 97 hlasů. Takto odhadl svoje šance Rusnok v Otázkách Václava Moravce. „Doufám, že to bude znamenat vyslovení důvěry,“ dodal. Rusnokův kabinet předstoupí před sněmovnu ve středu 7. srpna. Pro získání důvěry je potřeba nadpoloviční většina z přítomných poslanců. Dolní komora čítá celkem 200 zákonodárců, při hlasování budou ale chybět poslanci David Rath a Roman Pekárek.

Rusnok ale zároveň přiznal, že důvěru zajištěnou – například ve formě podpisů – nemá. Nevede si prý ani žádnou statistiku. „Dnešní sněmovna je natolik dynamický útvar, že by statistika nebyla příliš věrohodná,“ uvedl.

Rusnokův kabinet jmenoval prezident Miloš Zeman po pádu vlády Petra Nečase (ODS). Kabinet se neopírá o žádnou ze stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Úřednickou vládu nechtějí podpořit ODS, TOP 09 a LIDEM. ČSSD a KSČM se rozhodnou v úterý. 

Právě na sociální demokracii se soustřeďuje hlavní pozornost před středečním hlasováním. ČSSD totiž ve svém postoji k Rusnokově vládě není jednotná a rozhodnout se chce teprve před vlastním jednáním dolní komory. Zatímco předseda strany Bohuslav Sobotka se k vládě staví odmítavě, statutární místopředseda Michal Hašek ji prosazuje.

Strany bývalé koalice tvrdí, že mají na své straně 101 poslanců, někteří poslanci se ale kvůli dovoleným nemusí jednání zúčastnit. Sobotka také uvažuje o tom, že by ČSSD při hlasování opustila sál, a snížila tím tak počet, který je k vyslovení důvěry nutný.