Exporadce Bartáka: Šéf Tatry mluvil o 20 milionech

Brno - U brněnského městského soudu pokračuje proces s bývalým šéfem automobilky Tatra Ronaldem Adamsem. Podle obžaloby nabídl dvacetimilionový úplatek tehdejšímu náměstkovi ministryně obrany Martinu Bartákovi za to, že firma získá armádní zakázku. To potvrdili i dva klíčoví svědci. Za korupci hrozí Američanu Adamsovi až pět let vězení.

U soudu dnes vypovídali dva klíčoví svědci, bývalá asistentka Jana Špaková a poradce David Průša. Oba shodně potvrdili, že se Adams s Bartákem na zbrojařském veletrhu Idetu 2009 opravdu sešli. Průša uvedl, že někdejší šéf kopřivnické automobilky Tatra Ronald Adams se tam bavil s tehdejším náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem o tom, že má konto ve výši 20 milionů, kterým by se dala zvýšit nabídka Tatry. Zda ale šlo o nabídku úplatku za to, že se Barták postará o navýšení státní zakázky pro Tatru, Průša neví.

Setkání Adamse s Bartákem dnes soudu popsal nejen Průša, ale také někdejší Bartákova asistentka Jana Špaková. Oba totiž byli součástí doprovodu náměstka na veletrhu. Návštěva se konala několik dní před jmenováním Bartáka ministrem obrany.

Jana Špaková, asistentka tehdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Špaková uvedla, že mezi stánky Bartáka zastavil muž, ona si myslí, že Adams. Oslovil Bartáka již jako ministra. Spolu pak krátce hovořili. Barták ale odcházel z jednání rozladěný. Průša uvedl, že si fotografoval exponáty a přitom se náhodou dostal do těsné blízkosti Adamse a Bartáka. Zaslechl, jak Adams zmiňuje 20 milionů a slovo fond. Bezprostředně po schůzce o tom mluvil s náměstkem. Barták prý řekl, že mu Adams sdělil, že „má speciální fond 20 milionů pro navýšení státní zakázky pro Tatru“. Barták prý odvětil, ať se firma řádně zúčastní řízení.

„To já jsem mu (Bartákovi) poradil, aby se s věcí neobrátil na policii, protože ona nabídka byla příliš nekonkrétní. Jako bývalý policista jsem byl přesvědčený, že by kvůli tomu trestní řízení ani nebylo zahájeno. Byla to moje chyba,“ uvedl Průša, který u policie pracoval 11 let, a to i jako kriminalista.

Sám Adams se jednání nezúčastnil. Uvedl, že ho nechce být přítomen. Od začátku tvrdí, že se ničeho nedopustil, Bartáka prý na veletrhu jen potkal a pozdravil. Od zahájení stíhání kvůli této kauze firmu fakticky neřídil, v uplynulých dnech odešel do důchodu. Proces bude pokračovat 20. srpna, kdy je naplánován výslech Bartáka, a pak 3. září. Kdy padne verdikt, se zatím neví.

S Tatrou souvisí i kauza, ve které je Barták obviněný 

S Tatrou souvisí i další kauza, v níž ale není Barták svědek, nýbrž obviněný, a to se šéfem zbrojařské firmy MPI Group Michalem Smržem. Podle obžaloby požadovali od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů, které firma měla při dodávce pro českou armádu. Barták chtěl údajně pět milionů dolarů, což je přes 80 milionů korun. Smrž, který ale nebyl schopen své sliby splnit, podle vyšetřování požadoval nejprve 100 milionů korun, později slevil na 20 milionů. Tento případ bude řešit Městský soud v Praze, kam byl přeložen z Ostravy.

Vstup Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)