Kauza Nagyová: Žaluda odmítl komentovat svůj výslech na policii

Praha - Policisté vyslechli v kauze Nagyová čerstvě odvolaného ředitele Českých drah Petra Žaludu. Podle vyšetřovatelů po telefonu mluvil s bývalým náměstkem ministerstev dopravy a zemědělství Romanem Bočkem, který v případu figuruje jako jeden z obviněných. Tématem jejich rozhovoru měly být nabídky postů pro tři rebelující exposlance ODS. Žaluda po výslechu oznámil, že podepsal mlčenlivost a nebude se k ničemu konkrétnímu vyjadřovat.

Při svém příchodu v devět ráno Žaluda uvedl, že si přišel splnit svou občanskou povinnost. Výslech trval do půl jedné. Podle Bočkova advokáta Petra Tomana proběhl výslech standardně. Policisté se Žaludy ptali na konkrétní odposlechy, které si při výslechu pouštěli. Dnešní výslech podle Tomana nepřinesl nic nového. Žaluda po výslechu novinářům oznámil, že podepsal mlčenlivost a nebude se k ničemu konkrétnímu vyjadřovat.

Žaluda s Nagyovou probíral možné posty pro rebely po telefonu

V korupční aféře, která stála za pádem vlády, údajně figurují generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš a šéf Českých drah Petr Žaluda. Žaluda podle šestnáctistránkového policejního dokumentu údajně působil na členy dozorčí rady ČD, aby do funkce člena představenstva zvolili Romana Bočka. O jeho zvolení se podle zveřejněného obvinění zasazovala právě Nagyová. S Benešem a Žaludou měla probírat i možné posty pro rebelující poslance, kteří se podle kriminalistů vzdali mandátů za nabídku výhod – členství v orgánech státních firem. Nagyová ale u výslechu zatím řekla, že v celém kole byla jen prostředník. Podle svého obhájce Eduarda Bruny uvedla, že komunikovala pouze tak, že například dohodla čas schůzky v restauraci nebo v jídelně parlamentu.

Petr Žaluda - šéf Českých drah (ČD) a předseda představenstva (od února 2008), předseda představenstva ČD Cargo (od října 2012). Jeho jméno padlo v souvislosti s kontroverzním lobbistou Romanem Janouškem. V únoru 2011 média informovala, že Žaluda odletěl na golf do Spojených arabských emirátů ve společnosti několika významných byznysmenů, mimo jiné s Janouškem či šéfem Škoda Transportation Tomášem Krskem. Tato firma přitom patří k předním dodavatelům ČD. Absolvent Vysokého učení technického v Brně (1989) byl opakovaně kritizován v souvislosti se statisícovými platy manažerů ČD. Trnem v oku jsou také obří úvěry, které si podnik vzal na nákup nových vlaků.

Vstup Anny Rackové (zdroj: ČT24)