Rath před soudem mluvit bude. MMR chce náhradu 56 milionů

Praha – V kauze Davida Ratha a dalších obviněných požaduje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) náhradu škody 56 milionů korun. Podle informací Českého rozhlasu – Radiožurnálu, který s informací přišel, jde o peníze od ministerstva na projekty dotované z evropských fondů. EU však peníze po vypuknutí korupční aféry ministerstvu neproplatila.

Rath stane spolu s dalšími deseti obviněnými poprvé před soudem ve středu, všichni čelí obžalobě z korupce a manipulace se zakázkami. Rathův advokát Adam Černý pro ČT uvedl, že jeho klient neodmítne svou možnost vypovídat. „Pokusí se vysvětlit všechny sporné věty, které tam jsou, pokusí se reagovat na vznesená obvinění. Můžeme očekávat, že se bude podrobně vyjadřovat ke všemu, z čeho je viněn,“ předeslal advokát.

Resort místního rozvoje se pak během soudu hodlá hlásit o náhradu škody, mluvčí Jana Jabůrková Radiožurnálu řekla, že k vyčíslení došlo na základě dvou projektů, kde už došlo k proplacení peněz z Regionálního operačního programu Střední Čechy, které proplácí z rozpočtové kapitoly MMR. „Kdo částku zaplatí, to určí soud,“ dodala.

Rath chce od soudu na hlasování o důvěře Rusnokově vládě

Podle Adama Černého nebrání nic tomu, aby Davida Ratha od soudu doprovodila eskorta do sněmovny, kde proběhne hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Dosud vždy odmítání Rathovy účasti na jednání sněmovny zdůvodňovaly orgány technickými potížemi převozu. Ty nyní odpadají, míní Černý. Žádost o účast Ratha při hlasování už jeho advokáti podali. „Myslím si, a je to i názor klienta, že půjde o velmi podstatné rozhodování, které významně ovlivní další vývoj politické situace v této zemi,“ řekl ČT Černý.

Advokát Adam Černý o soudu s Davidem Rathem (zdroj: ČT24)