Stanovisko ČSSD vyhovuje Zemanově snaze „rozebrat“ ji, míní Kuba

Praha – Výsledek jednání o důvěře pro kabinet Jiřího Rusnoka uvnitř ČSSD považuje pověřený předseda ODS Martin Kuba za konflikt. Vidí v něm strategii prezidenta Miloše Zemana a Rusnokovy vlády, jejichž úmyslem je „maximálně rozebrat“ sociální demokracii. Kuba to řekl v rozhovoru pro ČTK.

Dnešní rozhodnutí ČSSD Kubu nepřekvapilo. „Poslední dny ukazovaly, že to takhle skončí. Že to skončí konfliktem ve straně. Je to jedna ze strategií Miloše Zemana a vlády maximálně rozebrat sociální demokracii,“ řekl Kuba.

Strany bývalé koalice chce Zeman vlastně ponížit požadavkem 101 notářsky ověřených podpisů. Strany bývalé koalice svoji většinu ve sněmovně ve středu prokážou, překvapení se Kuba neobává.

U ODS vše při starém, nedůvěra prý bude znít unisono

Poslanci ODS se při zítřejším hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka postaví do jednoho proti. Po jednání stranické výkonné rady to oznámil senátor Jaroslav Kubera s výzvou směrem k poslancům včetně nezařazených, aby při hlasování hájili principy parlamentní demokracie. Nikdo z 50 poslanců strany prý chybět nebude. „Výkonná rada ODS očekává, že poté, co vláda Jiřího Rusnoka nezíská důvěru parlamentu, bude prezident Miloš Zeman v dalších svých krocích respektovat ústavní zvyklosti parlamentní republiky a neprodleně jmenuje předsedkyní vlády Miroslavu Němcovou,“ dodal Kubera známý požadavek občanských demokratů. Kdo by případně obsadil jaké resorty, odmítli občanští demokraté přiblížit.

Poslanci ODS
Zdroj: ČT24

Pověřený předseda ODS Martin Kuba přirovnal programové prohlášení Rusnokova kabinetu spíše k předvolebním slibům. Je v něm podle Kuby řada „velmi mile“ znějících věcí, proti kterým se dá těžko něco namítnout, jako třeba snižování nezaměstnanosti, spousta ekonomice prospěšných věcí. „Ale velmi málo je tam napsáno, jakým způsobem to je vláda schopna zvládnout během těch pár měsíců. Jde o velmi ambiciózní prohlášení i na čtyři roky, které vůbec neodpovídá schopnostem této vlády,“ prohlásil Kuba.

Brífink po jednání výkonné rady ODS (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté znovu vytkli Rusnokově vládě bezprecedentní personální zasahování do chodu klíčových státních institucí bez důvěry parlamentu. Za vrchol označil Kubera odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana, které prokázalo, „že se o žádnou vládu odborníků nejedná“.