Vládě se podařilo nakoupit poslance, řekl po hlasování Kalousek

Praha – Vládě Jiřího Rusnoka, která dnes nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, se podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska podařilo nakoupit poslance ODS. Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga ve sněmovně funguje „tržní hospodářství s odpovídajícími výsledky“. Podle TOP 09 se teď strany musí domluvit na dotažení některých zákonů a rozpuštění sněmovny.

Podle Kalouska je faktickým vítězem dnešního hlasování člen ODS a pražský lobbista Tomáš Hrdlička. O něm média spekulovala, že „zařídil“ náhlou změnu stanoviska dvou poslanců ODS, kteří se hlasování stejně jako Karolína Peake nakonec nezúčastnili. Následně byli Tomáš Úlehla i Jan Florián vyloučeni z poslaneckého klubu občanských demokratů. (Více o zvratech před hlasováním i po něm čtěte zde.)

„Za vítěze se svým způsobem může považovat i tato vláda. Jakkoliv nezískala důvěru, tak se jí podařilo stihnout nakoupit několik poslanců ODS. To se jen tak někomu nepovede,“ poznamenal Kalousek.

Miroslav Kalousek:

„Pozitivní zprávou dnešního večera je, že vláda, která vznikla bezprecedentním způsobem, důvěru nedostala. I když se všichni kmotři v Praze snažili ze všech sil.“

Jediná možnost - předčasné volby

Kalousek dodal, že se dnes potvrdila nespolehlivost ODS: „Ukázalo se, že ODS není stoprocentně řízena svým vedením. Je ovládána kmotry do té míry, že nedokáže být spolehlivým partnerem. V okamžiku, kdy pan Hrdlička má minimálně stejný vliv jako úřadující předseda strany, pak většina není jistá a předčasné volby jsou jedinou možností.“

Předseda strany Schwarzenberg očekával, že hlasování takhle dopadne. „Zavedli jsme do sněmovny tržní hospodářství s odpovídajícími výsledky,“ konstatoval šéf TOP 09.

TOP 09 chce nyní vyvolat schůzi sněmovny, na které by se mělo jednat o rozpuštění dolní komory. „Chuť věřit jakémukoliv partnerovi v této sněmovně se limitně blíží nule, musíme se dohodnout na slušném rozpuštění sněmovny,“ řekl novinářům Kalousek. Schwarzenberg k tomu dodal, že je mu milejší „hrůzný konec než hrůza bez konce“.

Rusnokův kabinet důvěru nedostal
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Podpoříte Rusnoka? Vaším lídrem se tím stane Zeman, varoval Kalousek ČSSD

Kalousek už v projevu před hlasováním označil tým Jiřího Rusnoka za vládu sjednocené levice, jejímž lídrem je prezident a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman. Hlasování je podle Kalouska rozhodováním o změně režimu – zda zůstane zachována parlamentní demokracie, nebo bude mít Česko poloprezidentský systém. „Ve volbách neúspěšná strana SPOZ předstupuje se svým programovým prohlášením, žádá o podporu, kterou získává od dvou významných levicových stran, které se touto podporou v této straně setkávají a slučují a není pochyb o tom, kdo je tedy faktickým lídrem této sjednocené levice – prezident republiky,“ řekl poslancům Kalousek.

Sociální demokraté včera vyjádřili Rusnokovi podporu, i když původně byl předseda strany Bohuslav Sobotka proti. Rozhodování ČSSD o tom, na kterou stranu se přikloní, vidí Kalousek jako boj o to, kdo bude sociální demokracii ovládat a rozhodovat o jejím dalším směřování. „Je zcela zřejmé, že to bude čestný předseda SPOZ,“ řekl Kalousek v projevu. Pro úřednický kabinet budou hlasovat i komunisté; podporu přislíbily rovněž Věci veřejné.

Do Kalouska se opřel i samotný Zeman, který sněmovnu dopoledne žádal, aby Rusnokovu vládu podpořila. „V uplynulých třech letech byl faktickým premiérem vlády ČR pan Miroslav Kalousek  a jsem stejně tak přesvědčen, že v případě, že premiérkou jmenuji - a já to nevylučuji – paní Miroslavu Němcovou, pak to bude opět faktický ministerský předseda jménem Miroslav Kalousek,“ prohlásil Zeman.