Pro předčasné volby jsme, říká Kuba. Nejsou „extra rozumné“, tvrdil Benda

Praha - ODS souhlasí s předčasnými volbami, pouze se zdržela v otevřeném stanovisku debatou nad termíny, která měla zaručit schválení důležitých zákonů souvisejících s novým občanským zákoníkem. Prohlásil to v Událostech ČT pověřený předseda Martin Kuba. Korigoval tak odhady šéfa poslaneckého klubu Marka Bendy, který v rozhovoru pro ČT odpoledne prohlásil, že většina poslanců ODS podle něj při hlasování návrh na rozpuštění sněmovny zřejmě nepodpoří. Dodal, že strana se předčasných voleb neobává, neupřednostňuje ale takové řešení a nepovažuje je za „extra rozumné“.

„Pouze jsme se ráno hned nepřipojili k žádosti o svolání schůze, a to z jediného důvodu: dnes se tady ve sněmovně schvalovaly normy týkající se občanského zákoníku, nyní odcházejí do Senátu. Aby se stihl legislativní proces, chtěli jsme se pouze bavit o tom, kdy má tato schůze být svolána,“ tlumočil Kuba postoj občanských demokratů.

Dodal, že se rozhodně strana předčasným volbám nevyhýbá. „To vůbec není, že bychom nebyli pro předčasné volby. Jsme pro ně a chápeme je jako řešení. Šlo nám spíše o termíny ve vazbě na zákony, které dnes běží a týkají se důležitých věcí,“ zopakoval důvody.

Rozhovor s Martinem Kubou a dění v ODS (zdroj: ČT24)

Podle Bendy nepokládá ODS předčasné volby za rozumné

„Nepokládáme předčasné parlamentní volby za něco extra rozumného… Nelekáme se jich, nehroutíme se z nich, na druhou stranu nejsme stranou, která by po nich volala a prohlašovala, že jediným nejrozumnějším řešením současné situace jsou předčasné volby,“ prohlásil Benda s tím, že definitivní stanovisko klub ještě nezaujal, ale osobně odhaduje, že poslanci předčasné volby spíše nepodpoří.

Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda je na pražské kandidátce až na desátém místě, zřejmě tak musí spoléhat na preferenční hlasy. V minulých volbách se mu ale povedl posun ze 17. místa až do sněmovny. Pokud letos neuspěje, chce se živit advokacií.
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Benda vyjádřil lítost nad postupem Úlehly a Floriána při hlasování o důvěře vládě. „Tito poslanci podepsali před třemi nedělemi deklaraci o podpoře Mirce Němcové, celou dobu neřekli jediné slovo…, poté odešli do nějaké restaurace, nebylo možné se s nimi spojit a pak vydali pouze prohlášení,“ popsal svůj pohled na jejich jednání Benda. Jako předseda poslaneckého klubu ODS se omluvil veřejnosti i koaličním partnerů. „Proti zradě prostě nejste imunní a nedá se s ní nic dělat,“ dodal.

Poslanci Marek Benda a Jeroným Tejc o předčasných volbách (zdroj: ČT24)

Rusnok důvěru nedostal, ale stojednička padla

Parlamentní strany se v reakci na středeční vývoj ve sněmovně dohodly, že schůze, na níž by měli poslanci rozhodovat o rozpuštění sněmovny, se uskuteční už příští týden. Strany proto podají předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) návrh na rozpuštění sněmovny. V případě, že by návrh získal podporu 120 poslanců, nové volby by se měly konat do 60 dnů. 

U faktického rozpadu bývalé koalice stáli dva poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián, kteří v rozporu s postojem strany nehlasovali proti Rusnokově vládě. V reakci na postoj členů ODS odešla ze sálu při hlasování o důvěře Rusnokově vládě také Karolína Peake, která dnes rezignovala na funkci předsedkyně strany LIDEM.

Kabinet Jiřího Rusnoka i tak ale důvěru Poslanecké sněmovny nezískal, po několikahodinovém jednání jej podpořilo 93 poslanců, naopak 100 zákonodárců bylo proti. Premiér následně oznámil, že on a spolu s ním celá vláda podá demisi, a to pravděpodobně do konce týdne.

  • Prezident Miloš Zeman na svém facebookovém profilu„Jediná cesta, jak vyvolat v České republice předčasné volby, je právě jmenování vlády odborníků…. těmto mým slovům z 25. června tehdy málokdo věřil,“ napsal Zeman. Uvedeného dne jmenoval premiérem ekonoma a bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka bez dohody parlamentních stran. 
Rozpad koalice tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)