Fischer už neodvolá Šnajdra ani Vondru

Praha - Vláda Jiřího Rusnoka, která nezískala důvěru sněmovny, začíná přehodnocovat některé plány. Ministr financí Jan Fischer už nechce odvolat z dozorčí rady Čepra exposlance ODS Marka Šnajdra a z dozorčí rady Českého Aeroholdingu neodvolá ani bývalého ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). Naopak ministr obrany Jan Picek hodlá vládě už v září navrhnout podmínky pronájmů nadzvukových letounů Gripen.

O pronájmu Gripenů, jedné z největších armádních zakázek za posledních deset let, rozhodne zřejmě ještě Rusnokův kabinet. „Tato vláda, i když bude v demisi, rozhodne o pokračování tohoto projektu,“ uvedl ministr obrany Vlastimil Picek.

V roce 2004 si Česko pronajalo Gripeny na deset let za téměř 20 miliard. I když nyní zřejmě budou letouny levnější, podle stran bývalé koalice by vláda bez důvěry tak důležité věci rozhodovat neměla. „Slušná vláda, když je v demisi, nedělá žádná zásadní rozhodnutí,“ komentuje to místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek.

Umírněnější vládnutí slíbil po neúspěšném hlasování o důvěře i premiér Jiří Rusnok. „Samozřejmě nebudeme dělat žádná zásadní rozhodnutí ve věcech, které snesou odkladu,“ prohlásil předseda vlády.

Doporučením svého premiéra se hodlá řídit ministr financí Jan Fischer. Ten přitom ještě nedávno České televizi řekl, že by chtěl odvolat z dozorčí rady Čepra exposlance ODS Marka Šnajdra a z dozorčí rady Českého Aeroholdingu Alexandra Vondru. „Nejsou nadáni takovou odborností, jakou bych si představoval,“ tvrdil tehdy Fischer.

O odchodu z dozorčí rady Aeroholdingu uvažoval Fischer také u bývalého náměstka Zdeňka Zajíčka (také ODS). Šnajdr a Vondra mohli podle Fischera skončit v září, chtěl také diskutovat o postavení exposlance Ivana Fuksy, který je ale součástí představenstva Aeroholdingu, a nikoli dozorčí rady.

Fischerovy plány tehdy kritizoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a Vondra se ohradil proti zpochybňování své odbornosti. Po včerejším hlasování o důvěře ministr financí názor změnil: „S ohledem na to, že máme před sebou předčasné volby, tak je to věc, která už může být svěřena příští vládě.“

Po odvolání a následném opětném jmenování šéfa Národního divadla Jana Buriana už žádné větší změny nechystá ani ministr kultury Jiří Balvín. Chce se údajně soustředit na to, aby získal více peněz na opravy památek. S Janem Burianem se Balvín sejde opět už zítra.

Podle Buriana je řešení budoucnosti Národního divadla v Praze v dalších desetiletích úkolem pro vládu s plným politickým mandátem. Pro transformaci první české scény na nový typ veřejné kulturní instituce se podle něj musí najít shoda napříč politickými stranami ve sněmovně, Senátu i mezi odborníky. O dalším směřování divadla by se proto mělo rozhodnout až po volbách.

Rusnokova vláda mírní ambice (zdroj: ČT24)