Zlínská ODS: Úlehla porušil stanovy, nebylo o čem mluvit

Praha – Poslanec Tomáš Úlehla už není členem občanských demokratů. Výkonná rada strany vyhověla návrhu jeho zlínské organizace a z ODS ho vyloučila. Úlehla při středečním hlasování o důvěře Rusnokově vládě na rozdíl od svých spolustraníků opustil sál. Podle zlínské organizace tím porušil stanovy. Ze stejných důvodů dnes ve straně skončil i člen pražské ODS Jan Florián. Výkonná rada rovněž na návrh Prahy vyloučila i lobbistu Tomáše Hrdličku.

Podle předsedy ODS ve Zlínském kraji Libora Lukáše nebylo v místní organizaci o vyloučení Úlehly pochyb. „Nebylo o čem mluvit. Jeho obhajoba je pro mě bezvýznamná. Ať si to zodpoví před svým svědomím,“ prohlásil. Poslanec podle svých spolustraníků porušil svým jednáním ve sněmovně stanovy. Na postoji k Úlehlovi se prý všech devět členů místní rady sdružení shodlo. „Vzhledem k důležitosti a významu hlasování tím, že nehlasoval, jasně vyjádřil svůj postoj a vztah k ODS,“ míní šéf místního sdružení ODS ve Zlíně Miroslav Chalánek.

Úlehla ještě před jednáním výkonné rady řekl, že pokud ho strana vyloučí, bude to považovat za velkou křivdu. Trvá na tom, že nejednal v rozporu s rozhodnutím strany a do jiného politického uskupení přestupovat nechce. Po případném vyloučení by proto „činil kroky k tomu, aby byl přijat zpět“. Vedení strany podle něj o jeho kroku vědělo. Že by porušil jednotu 101 poslanců bývalé koalice, se nedomnívá, protože ta se podle něj vztahovala k podpoře kandidatury Miroslavy Němcové (ODS) na premiérku.