Klaus: Moje další angažmá v ODS nyní nepřichází v úvahu

Velká Úpa - Na nejvyšší české hoře se dnes sešli bývalý a současný prezident. Václav Klaus se poprvé vyjádřil k výzvám, které přicházejí od některých politiků ODS. Ti volají po spolupráci s „otcem zakladatelem“. Klaus ale stranu zachraňovat nehodlá, i když jak se vyjádřil, „je to jeho dítě“. Jak řekl novinářům, jeho další angažmá v ODS nebo jakékoliv působení u této strany nepřichází v dnešní době v úvahu. Podle něj je strana v krizi a bez změny lidí a jejich chování se s tím nedá nic dělat. Exprezident se zúčastnil tradiční Svatovavřinecké pouti na Sněžku, kde nechyběl ani současný prezident Miloš Zeman. V pravé poledne zde odsloužil mši kardinál Dominik Duka.

Václavu Klausovi se nelíbí kroky občanských demokratů v posledních dnech, včetně vylučování poslanců. Jeho angažmá v ODS tak prý v dnešní době nepřichází v úvahu. Podle Klause by řešením politické situace byly volby, ale nemusejí být předčasné, mohla by prý vládnout úřednická vláda. Z voleb by pak mohly vzejít nové osobnosti.

„Když jsem si včera přečetl deníky, tak na každé první stránce byl nadpis, že ODS je na dně, a já mám strach, že tomu tak bohužel je. Protože je to moje dítě, tak já z toho radostný nejsem,“ řekl. Strana podle něj potřebuje fundamentální změny, což není například drobné vylepšení ideového nebo volebního programu. Nutná je prý změna lidí a jejich chování.

A jak to na Sněžce vypadalo?

Miloš Zeman se nechal slyšet, že s rozpuštěním sněmovny nebude otálet

Šéfka sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, která měla premiérské ambice a hovoří se o ní jako o možném volebním lídrovi strany, se nechtěla ke Klausovým slovům vyjádřit. „Až si to přečtu, tak to budu komentovat,“ řekla. Klausovi se nelíbí některé její výroky.

Václav Klaus

„V jistou chvíli se mi zdálo, že nějaká naděje je. Ale když jsem zase viděl kroky ODS v posledních hodinách a dnech, vylučování ze strany a výroky některých představitelů, primárně paní Němcové, tak jsem pochopil, že moje angažmá v této straně nepřichází v dnešní době v úvahu.“

Marek Benda

„Je možná škoda, že nám Václav Klaus nechce pomoct, ale my jsme samostatnou stranou a zvládneme to sami.“

Odmítavý postoj Klause může straně pomoci, tvrdí politolog

Poslanec Boris Šťastný (ODS), který by Klause zpět chtěl, není jeho postojem překvapen. „Postoji pana exprezidenta Klause se není po včerejšku co divit. Zatímco řada členů ODS žádala vedení, aby požádalo Václava Klause o pomoc a návrat do ODS, členové vedení, jako třeba Miroslava Němcová, poslali zpět vzkaz, že o jeho návrat nestojí,“ řekl.

Slova kritiky měl na adresu exprezidenta místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), podle něhož Klausovi na ODS nejspíš nezáleží. „Jistě má právo jako každý z nás na názor, ale kdyby mu opravdu záleželo na ODS, tak nás před lety neopustil a nyní by si nekladl podmínky,“ sdělil.

Politolog Daniel Kunštát si myslí, že odmítavý postoj Klause může straně pomoci. „Většího dobrodiní se ODS nemohlo dostat, jakkoli si to mnozí straníci neuvědomují či uvědomit nechtějí. Jeho angažmá by bylo kontraproduktivní, protože v části strany přetrvává mylný dojem, že Václav Klaus je stále tahákem pro liberální voliče. Není,“ tvrdí Kunštát.

Na Zemana na Sněžce vykřikoval poutník, že ho v Krkonoších nikdo nevítá

Klaus se dnes vydal na tradiční Svatovavřineckou pouť na Sněžku. Vzal s sebou také svá vnoučata. Cesty se účastní i prezident Miloš Zeman, ten ale na horu kvůli svému zdravotnímu stavu vyjel autem horské služby. Prezident Zeman musel na vrcholu Sněžky čelit malému incidentu. Jeden z poutníků totiž začal pískat na píšťalku a vykřikovat, že Zemana v Krkonoších nikdo nevítá, že ho tu volilo méně lidí. Ve dvanáct hodin zde začala mše, kterou slouží kardinál Dominik Duka.

Kromě Václava Klause a Miloše Zemana se mše zúčastnilo několik stovek poutníků z Česka a Polska. Zeman promluvil k poutníkům a omluvil se jim, že vyjel nahoru autem. „Blahopřeji prezidentu Klausovi, který je o tři roky starší než já, že na Sněžku vyšel pěšky,“ řekl. Nynější politickou situaci nekomentoval.

ODS by chtěla před volbami s Klausem spolupracovat

Část představitelů ODS včetně nynějšího šéfa strany Martina Kuby v minulých dnech uvedla, že by před volbami chtěli spolupracovat právě s Klausem. Někteří z nich řekli, že Klaus by se měl do ODS vrátit. Místopředsedkyně Němcová sdělila, že považuje Klausův návrat za nesmysl, spolupráci by ale také uvítala. 

Vedení ODS v pátek vyloučilo ze strany lobbistu Tomáše Hrdličku. Vyloučeni byli i poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla, kteří ve středu nehlasovali proti vládě Jiřího Rusnoka, čímž porušili dohodu bývalé koalice. Výkonná rada ODS doporučila, že strana musí urychleně začít sestavovat kandidátky k předčasným volbám.