Zeman nebude zbytečně odkládat rozpuštění sněmovny

Velká Úpa (Trutnovsko) - Prezident Miloš Zeman nemá důvod zbytečně odkládat rozpuštění sněmovny, až ho poslanci schválí. Řekl to v rozhovoru pro ČT při tradiční Svatovavřinecké pouti na Sněžku, kde se setkal i se svým předchůdcem Václavem Klausem. Zároveň připomněl své dřívější prohlášení, že jedinou cestou k vypsání předčasných voleb bylo jmenování úřednické vlády.

„Vždy jsem říkal, že pokud k němu (rozpuštění sněmovny, pozn. redakce) dojde, tak jediná cesta, jak dojít ke svobodným volbám, je úřednická vláda, což se splnilo, nu a nemám důvod zbytečně odkládat vyhlášení o rozpuštění Poslanecké sněmovny,“ řekl Zeman pro ČT.

Prezident tak zopakoval svůj čtvrteční status na facebookovém profilu, kam napsal: „Jediná cesta, jak vyvolat v České republice předčasné volby, je právě jmenování vlády odborníků… Těmto mým slovům z 25. června tehdy málokdo věřil.“ Právě 25. června jmenoval premiérem ekonoma a bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka bez dohody parlamentních stran. Rusnokovu vládu prezident jmenoval po demisi premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho kabinetu po skandálu se zatýkáním poslanců, vojenských zpravodajců a šéfky Úřadu vlády Jany Nagyové. 

  • Lavice poslanců ČSSD autor: Jan Langer, zdroj: ČT24
  • Jiří Pospíšil a Miroslava Němcová autor: Jan Langer, zdroj: ČT24

Zeman tak reagoval na situaci, kdy úřednická vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru a současně se rozpadla možná koaliční většina ODS, TOP 09 a LIDEM. Poté, co se ukázalo, že bývalá koalice nedokáže společně hlasovat, několik parlamentních stran hned začalo podnikat ústavní kroky k rozpuštění sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. 

Poslanci budou v nejbližší době hlasovat o návrhu na rozpuštění Poslanecké sněmovny. Předsedkyně sněmovny svolala k tomuto účelu mimořádnou schůzi na pátek 16. srpna. Nicméně strany, které žádost podaly, v pátek oznámily, že 16. srpna mimořádnou schůzi přeruší do úterka 20. srpna. Důvodem je obava, aby v den vyhlášení mimořádné schůze bylo v dolní komoře dostatek poslanců, kteří by hlasovali pro návrh.

Předčasné volby by se pak mohly konat v polovině října. Podle exprezidenta Václava Klause ale nejsou předčasné volby nejlepším řešením. Domnívá se, že rozumné by bylo, kdyby vládla nějaká rozumně se chovající úřednická vláda a volby by se pak konaly v řádném květnovém termínu.

Události: Klaus a Zeman o politice na Sněžce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod