Pomoc pro invalidy by nemusel zajišťovat jen ošetřující lékař

Praha - Jsou po těžkém úrazu i operaci a mají se začít vracet do běžného života. Řeč je o lidech, kteří se stali invalidy. Často jim nikdo řádně neporadí, a to ve chvíli, kdy řeší, jak sehnat nejvhodnější vozík nebo kam na rehabilitace. Řešením by měla být nová koncepce následné péče, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví. Má zajistit, aby tato povinnost nebyla jenom na přetížených ošetřujících lékařích v nemocnicích.

Pomoc pro lidi postižené závažným úrazem se většinou dostaví až po několika týdnech nebo měsících. „Je to úplně špatně. Člověk, který se chce vrátit do života, tak prostě tu následnou péči nemá,“ podotkla jednatelka sdružení lidí po amputacích No foot No Stress Andrea Brzobohatá.

Ustanovení zákona ani vyhláška, které by zdravotníkům ukládaly lidem po úrazech a nemocích poradit, neexistují. „V případech, kdy jsme upozorněni na nějaké chyby, tak okamžitě kontaktujeme nápravu,“ řekl náměstek pro zdravotní péči Ferdinand Polák. Ministerští úředníci zároveň připravují novou koncepci následné a dlouhodobé péče, která by jasně stanovila povinnosti zdravotníků v podobných případech.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)