Nemocnice vzkazují: Pojišťovny neplatí, nemáme na faktury

Brno - Nemocnice nestíhají včas platit faktury. Podle nového obchodního zákoníku, který platí právě měsíc, na to přitom mají právě 30 dnů. Norma má ochránit živnostníky před pozdě platícími zákazníky. Pro nemocnice je ale měsíc příliš krátká doba, protože podstatnou část peněz dostávají od pojišťoven víc než s ročním zpožděním.

Doba splácení se odvíjí od velikosti nemocnic. Ty největší totiž mnohdy teprve splácí faktury z loňského léta. Jejich šéfové shodně tvrdí, že nový zákon zkrátka nemůžou dodržet. „Pokud nám odchází zaměstnanci, tak už nabíráme jenom ty nezbytně potřebné tam, kde by to, jak se říká, hodně dřelo, a tímto způsobem se nám podařilo už v letošním roce ušetřit přes 20 pracovníků,“ uvedl Karel Doležal z Úrazové nemocnice Brno. 

Lékaři fakultní nemocnice zase kvůli snaze ústavu platit co nejdříve faktury nedostanou přidáno, i když měli. „Vyplatíme tyto peníze sumárně až na konci čtvrtletí, podle toho, jak bude vypadat hospodářský výsledek,“ upřesnil ředitel FN Brno Roman Kraus. 

Malé nemocnice si na splácení musí půjčovat

Menší nemocnice v okresních městech sice platí včas, ale často jen za cenu toho, že si peníze každý měsíc půjčují. To je stojí peníze navíc za úroky. „Máme překlenovací úvěr, který vlastně ten dočasný nedostatek finančních prostředků řeší,“ dodala ředitelka Nemocnice Vyškov Věra Seidlová. 

Ředitelé nemocnic vidí řešení ve změně úhradové vyhlášky, na základě které jim pojišťovny platí za práci. Od ministerstva zdravotnictví ale pomoc čekat nemůžou. „Budou muset na to reagovat jako každý jiný hospodářský subjekt, tzn. své hospodářské závazkové vztahy upravit do souladu s legislativou,“ reagoval náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Nemocnice sice ujišťují, že pacient rozdíl nepozná, zároveň ale přiznávají, že na některé plánované zákroky bude delší pořadník a před některými ambulancemi si lidi v čekárně posedí déle.

Nemocnice nestíhají včas platit faktury (zdroj: ČT24)