Němcovou mrzí Klausova slova, ale i bez něj ODS volby zvládne

Praha - Místopředsedkyni ODS Miroslavu Němcovou mrzí výroky exprezidenta Václava Klause na adresu občanských demokratů, překvapily ji a trvá na správnosti vyloučení dvou poslanců, kteří nehlasovali proti vládě Jiřího Rusnoka, a Tomáše Hrdličky z ODS. Na druhou stranu si Němcová je jista, že i bez Klausovy podpory strana určitě volby zvládne. Václav Klaus v sobotu označil mimo jiné i výroky Miroslavy Němcové za důvod, proč nechce občanským demokratům pomoci.

„Mrzí mě, co řekl Václav Klaus,“ uvedla Němcová v pořadu ČT Otázky Václava Moravce (OVM). Podle ní zřejmě bývalý prezident nebyl informován o všech jejích výrocích, jinak by nebyl tak „příkrý“. „Na druhou stranu jsem si jistá, že i bez této podpory ODS samostatně vykročí do voleb, že je určitě zvládne,“ podotkla s tím, že ji Klausovo odmítnutí neznervóznilo. Němcová má ambice být volebním lídrem ODS. 

Část představitelů ODS včetně nynějšího šéfa strany Martina Kuby v minulých dnech uvedla, že by před volbami chtěli spolupracovat s Klausem, který ale stranu před lety opustil. Někteří z nich uvedli, že Klaus by se měl do ODS vrátit. Němcová řekla, že považuje Klausův návrat za nesmysl, spolupráci by ale též uvítala. „Nikdo z přítomných na páteční výkonné radě neřekl, že by si přál návrat Václava Klause do vedení ODS. Všichni zmiňovali, že by si přáli nějakou formu spolupráce, a s tím souhlasím i já,“ řekla k tomu Němcová v OVM. 

Němcová v OVM:

„Nelišíme se s Václavem Klausem v pohledu na to, co má dělat společnost. Já se s ním liším v pohledu na to, zda měli být vyloučeni ti dva poslanci a pan Hrdlička, protože si myslím, že na takových lidech nemůžeme dlouhodobě stavět.“

Klaus v sobotu řekl, že jeho angažmá nepřipadá v úvahu. Strana podle něj potřebuje fundamentální změny, což není například drobné vylepšení ideového nebo volebního programu. Nutná je prý změna lidí a jejich chování. „V jistou chvíli se mi zdálo, že nějaká naděje je. Ale když jsem zase viděl kroky ODS v posledních hodinách a dnech, vylučování ze strany a výroky některých představitelů, primárně paní Němcové, tak jsem pochopil, že moje angažmá v této straně nepřichází v dnešní době v úvahu,“ komentoval exprezident situaci ve straně, kterou kdysi zakládal.

Miroslava Němcová v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)