Stranám se rýsují ti, kdo politické zbraně zvednou. I ti, kdo je složí

Praha – Poslední události ve sněmovně nutí strany rychleji řešit, koho postaví na své kandidátky. Komunisté už své lídry mají, stačí je jen schválit. U sociálních demokratů se na politické výsluní derou i někteří z hejtmanů; mluví se o plzeňském Milanu Chovancovi a Jiřím Zimolovi z jižních Čech. Naopak pravicové frakce své jedničky teprve hledat budou. Ovšem ne všichni ze současných zákonodárců se poperou o obhajobu poslaneckého křesla. Expremiér Petr Nečas už za squadru azzurru občanských demokratů nenastoupí, TOP 09 přijde o někdejší místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou nebo exministra práce Jaromíra Drábka. V oranžovém táboře pak nemohou počítat s letitým poslancem Cyrilem Zapletalem, který měl zastřešit libereckou kandidátku.

Záměr neobjevit se už na kandidátce ODS avizoval Petr Nečas v polovině června. Do posledních voleb přitom občanské demokraty vedl. Stranu dostal pod taktovku po skandálu svého předchůdce Mirka Topolánka, když se na veřejnost dostala nahrávka jeho kontroverzních výroků o církvi, homosexuálech a Židech v březnu 2010. Kdo nyní vystřídá Nečase po aféře šéfky jeho sekretariátu Jany Nagyové, zatím ODS neví.

Občanští demokraté přijdou také o ekonomického experta Pavla Suchánka, který nyní předsedá rozpočtovému výboru. „To ovšem neznamená, že po volbách a před volbami nebudu ODS pomáhat i nadále,“ nechal se slyšet.

Lavice poslanců TOP 09 opouští Parkanová

Bývalá místopředsedkyně TOP 09 Vlasta Parkanová potvrdila České televizi svůj konec v politice, v textové zprávě označila zvažování účasti ve volbách „za iluzorní“. Stranický místopředseda Miroslav Kalousek s takovým rozhodnutím počítal, považuje ho za pochopitelné. Vlastu Parkanovou totiž v červenci 2012 vydali poslanci k trestnímu stíhání v souvislosti s nákupem letounů CASA.

Za váhavce s kandidaturou platí třeba advokát Stanislav Polčák (TOP 09), toho ale podle předsedy poslaneckého klubu Petra Gazdíka straničtí kolegové přece jen nalomili, aby kandidaturu v Praze nakonec přijal. Své definitivní vyjádření jim teprve oznámí.

O přípravách stran na předčasné volby čtěte také zde.

I levice ztrácí své dlouholeté harcovníky

„Mně osobně bude chybět, uvnitř klubu měl obrovskou autoritu a já doufám, že neodejde úplně,“ okomentoval Jeroným Tejc (ČSSD) avizovaný odchod kolegy Cyrila Zapletala, kterému dvojí volební klání už stačilo. Od roku 2006 figuroval na druhém místě v Libereckém kraji, pro nadcházející volby z něj chtěla ČSSD udělat lídra.

Krajský výkonný výbor pražské ČSSD už jednomyslně požádal předsedu strany Bohuslava Sobotku, aby byl lídrem kandidátky strany v hlavním městě. Sobotka České televizi sdělil, že si nabídky výkonného výboru pražské ČSSD váží, ale kandidovat chce v Jihomoravském kraji. Tam ovšem kandidaturu zvažuje údajně i jihomoravský hejtman Michal Hašek.
   
Jako o možném kandidátovi na volebního lídra pražské kandidátky ČSSD do sněmovny se před časem mluvilo i o předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavu Zavadilovi, který v čele ČMKOS na jaře příštího roku skončí.

Příliš změn se nečeká u komunistů, po sedmnácti letech ale zřejmě přijdou o Miroslava Grebeníčka, který už dlouhodobě předesílá nezájem o další kandidaturu.