LN: Klausová velvyslankyní. Jmenování posvětila Rusnokova vláda

Praha - Vláda premiéra Jiřího Rusnoka schválila na konci července jmenování bývalé první dámy Livie Klausové a europoslance za KSČM Vladimíra Remka velvyslanci. Píší to dnešní Lidové noviny (LN). Rusnok minulý týden tvrdil, že jeho vláda bez důvěry tento krok neuskuteční.  Klausová i Remek v prezidentské volbě podpořili Miloše Zemana. Podle exministra zahraničí Karla Schwarzenberga bylo právě jedním z cílů ustavení Rusnokovy vlády, aby mohl prezident jmenovat „své“ velvyslance.

Rusnok předal prezidentovi Miloši Zemanovi demisi vlády, poté potvrdil, že jednání ohledně velvyslanců skutečně proběhla. Další komentář ale odmítl. „Tyto věci se projednávají ve zvláštním režimu, takže o jejich obsahu nemohu informovat,“ uvedl na dotaz novinářů. V zápisu z jednání vlády podle LN stojí, že kabinet 31. července projednal materiál předložený ministrem zahraničních věcí a přijal usnesení. Pro hlasovalo všech 13 přítomných členů vlády. Více veřejný zápis neobsahuje právě kvůli režimu utajení. Mezi nově schválenými velvyslanci má být údajně i Klausová, oficiálně to ale nikdo nepotvrdil.

ODS vadí režim utajení, ČSSD nevidí problém

Místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny David Šeich (ODS) nevidí problém ve jménech samotných, nelíbí se mu technika Rusnokovy vlády při schválení dotyčných osob. „Sama prohlásila, že jako vláda nemá důvěru parlamentu, a nebude tedy činit nevratné kroky. Je to zcela s podivem, žádná minulá vláda to nedělala, že by postupovala takto, v režimu utajení. Technika, jakou to vláda bez důvěry provedla, samozřejmě budí otazníky o tom, k čemu ta vláda slouží, že má být pouze prováděcím nástrojem Miloše Zemana,“ řekl České televizi. Klausovou ale považuje za „excelentní kariérní diplomatku“.

O jmenování prý věděl také exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který s ním dlouhodobě nesouhlasil. „O jmenování velvyslanců jsem věděl, že dávno proběhlo, jenomže to před hlasováním tajili,“ dodal. Také stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) reagoval roztrpčeně. „Tohle udělat tajně, bez vědomí veřejnosti, to je věc, která se stát neměla,“ dodal. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová zase čekala, že překlenovací vláda si takto tajnůstářsky počínat nebude. „Zejména od té přechodné vlády bych doufala, že se bude snažit činit velmi transparentní kroky,“ podotkla.

Šeichův kolega ze sněmovního výboru Jaroslav Foldyna (ČSSD) ale nevidí v postupu vlády nejmenší problém. Remek i Klausová se podle Foldyny těší podpoře zemí, kam mají být vysláni. „Politikaření kolem toho je, myslím si, v tuto chvíli nadbytečné,“ dodal.

 Kohout oba podporuje od začátku Rusnokovy vlády

„Musí být personami, které otevírají dveře i pro podnikatelskou sféru. Paní Klausová a pan Remek těm požadavkům naprosto vyhovují,“ nechal se už dříve slyšet ministr zahraničních věcí Jan Kohout. Zeman také avizoval, že jména Klausové a Remka s radostí podepíše.

Zeman o Klausové a Remkovi:

„Každý velvyslanec má být především ekonom, má sloužit českému exportu a českým investicím a v tomto smyslu má hájit naše národní zájmy. Když se podíváte na strukturu našich kariérních diplomatů, zjistíte, že málokdo má takové zkušenosti jako Livia Klausová.“

„Kosmonaut v Rusku znamená daleko víc než u nás, jsou mu otevřeny všechny dveře, nehledě na to, že Vladimír Remek už úspěšně vedl naše obchodní zastupitelství na ambasádě v Rusku.“

Předseda KSČM Vojtěch Filip:

"Vladimír Remek je vhodnou volbou na post velvyslance v Rusku. Jsem rád, že vloží své dobré jméno, které  v zahraničí má, ve prospěch České republiky."

Miloš Zeman
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Klausová, která má být jmenována velvyslankyní v Bratislavě, tak vedle podpisu Zemana čeká na bezpečnostní prověrku Národního bezpečnostního úřadu a souhlas slovenské strany, takzvaný agrément. Jediný československý kosmonaut Remek by se měl stát velvyslancem v Rusku.

Agrément hostitelské země bude česká diplomacie žádat pro několik dalších nanavržených velvyslanců. „Česká republika již požádala o agrément o několik skupin velvyslanců. V téhleté chvíli se jedná o takovou smíšenou skupinu z několika časových sledů,“ doplnil ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. Jde o návrhy velvyslanců, kteří čekali na ukončení procesu svého schválení často již takřka rok kvůli sporu Zemana a bývalého šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09) právě o Remka a Klausovou.

Vladimír Remek ve volebním štábu Miloše Zemana
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Z dlouhého boje vychází vítězně prezident

Zákopovou válku o vedení diplomatických misí v cizině vedl Zeman se Schwarzenbergem celé jaro. Sporem obou politiků se na nějakou dobu zablokoval i proces jmenování ambasadorů v jiných zemích. Schwarzenberg s prezidentovými návrhy nesouhlasil. Podle něj bývalá první dáma není pro úlohu velvyslankyně kompetentní. 

Karel Schwarzenberg, exministr zahraničí:

„Pan prezident chtěl tuhle vládu vypudit a dosadit svou vlastní tak, aby uskutečnil všechny své plány. Vůbec mě to neudivuje. K tomu ostatně tato vláda byla ustanovena, aby splnila veškerá přání pana prezidenta.“

  • Klausová v prezidentské kampani zaútočila na manželku Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga.
  • O možnosti, že by se mohla stát velvyslankyní na Slovensku, začal Zeman hovořit koncem března, ani ne měsíc od nástupu na Hrad, napsaly dnešní LN.