SKarty stály dosud 82 milionů. Uspořily by výrazně víc, trvá na svém Drábek

Praha - Klienti Ministerstva práce a sociálních věcí dostanou do měsíce po ukončení systému sKaret informační dopis s instrukcemi pro kýžený postup, po dobu dalších dvou měsíců si pak budou moci zvolit formu, jakou si přejí dostávat výplaty dávek a podpor od ministerstva. Plán na přechod ze systému sKaret představil ministr František Koníček a šéfka Úřadů práce Marie Bílková. K úplnému „vypnutí“ karet dojde do šesti měsíců po skončení projektu, který má vzít podle Koníčka za své do března 2014. Podle Koníčka dosavadní náklady na rozjezd projektu převyšují 82 milionů, jeho někdější předchůdce Jaromír Drábek ale zdůraznil, že kdyby se karty plně zaběhly, uspořily by čtvrt miliardy.

Ministr Koníček předeslal, že ukončení systému sociálních karet vyjde na 5,24 milionu, 3 miliony bude stát vydávání nových průkazek, zbytek vynaloží úřady na poštovné pro obeslání klientů s informacemi pro ukončení systému karet a přechod na systém jiný. „Informační dopis musí dostat všichni držitelé sKarty, ať už ji používají, nebo ne,“ konstatovala ředitelka Úřadů práce Marie Bílková. Ministersto už vydalo za projekt sKaret zatím 82,54 mil. Kč, shrnul Koníček.

Klíčové informace budou zveřejněny i na internetových stránkách ministerstva. Na rozeslání dopisu budou mít úřady práce měsíc, následující dva měsíce poskytnou možnost klientům zvolit si způsob výplaty dávek a podpor. „Než lidé sdělí, kam a jak chtějí peníze posílat, bude výplata probíhat jako dosud,“ uvedla Bílková. Úřady požadavky klientů zpracují a zařídí se podle nich. Do šesti měsíců od zahájení přechodu na nový systém pak sKarty budou úplně „vypnuty“, upřesnila Bílková. Pokud se příjemci neozvou, budou jim peníze od státu chodit poštou na jejich adresu, uvedla.

Drábek: Úspory díky systému se už začaly projevovat

Podle bývalého ministra práce sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) bylo cílem karet ušetřit čtvrt miliardy korun za náklady spojené s poštovním doručováním, což by se také stalo při plném rozjezdu projektu. „Důležité je, že vynaložená částka se měla mnohokrát vrátit v úspoře. Nakonec i dnes ministr Koníček mluvil o tom, že za zhruba tři čtvrti roku postupného rozjezdu sKaret se uspořilo asi 40 milionů korun, takže je vidět, že úspory nebyly pouze nakreslené, ale reálné,“ prohlásil Drábek pro ČT.

Projekt podle něj měl smysl a čísla hovoří za vše. Zastavení projektu považuje jednoznačně za chybu. „V následujících letech určitě zjistíme, že někdo jiný začne rozvíjet nějaký jiný systém elektronizace výplat sociálních dávek, rozdíl bude možná v tom, že to bude stát několik miliard korun,“ doplnil někdejší ministr.

SKarty se setkaly s vlnou kritiky

O zrušení kritizovaného projektu rozhodla minulý týden Sněmovna na návrh senátorů, kteří ještě musí rozhodnutí kolegů stvrdit. Definitivně se projekt zastaví poté, co připravený zákon podepíše prezident. Koníček odhaduje, že by tak úřady práce mohly začít koncem srpna či v září posílat lidem dopisy. Sociální kartu dostalo do konce července 277 200 lidí.

Proti projektu od počátku razantně vystupovala Národní rada osob se zdravotním postižením, kritikou nešetřily opozice a odbory, s výhradami přišel i ombudsman. Úřad pro ochranu osobních údajů udělil ministerstvu dokonce pokuty kvůli nezabezpečení dat klientů.

Vydáno pod