Zdrogovaní řidiči se můžou vyhnout trestu, chybí vládní vyhláška

Praha – Od pátku začne platit novela silničního zákona, která zavádí rychlejší a účinnější postihy pro řidiče pod vlivem drog. Ani čtyři měsíce po jejím schválení v Poslanecké sněmovně ale neexistuje tabulka, podle které se mají řidiči trestat. Úředníci proto mají obavy, že se viníci díky tomu můžou postihu vyhnout.

Podle nových pravidel bude předem určené množství drogy v krvi znamenat automatický postih. Vládní prováděcí vyhláška, která měla konkrétní limity stanovit, ale neexistuje. „Pokud nebude vydaný tento právní předpis, tak bohužel se může stát, že řidič nebude potrestán,“ řekl České televizi Josef Mihalík, ředitel Odboru dopravně správních činností v Praze.   

Pod vlivem drog přitom vyjede na silnici stále více lidí a roste i počet nehod, které zaviní. Úředníci na pražském magistrátu například řeší za posledních osm měsíců víc než 600 řidičů, kteří řídili pod vlivem drog. Proti stejnému období v loňském roce je to nárůst zhruba o pětinu.

Ministerstvo zatím problém vyřešilo po svém. Úředníkům řeklo, aby se řídili dosavadní praxí - zajišťovali znalecké posudky. Podle Mihalíka to ale není zrovna dobrý postup: „Nemůžeme postupovat podle starého systému, protože od 17. je nový zákon.“

Kdy bude tabulka hotová, se ale neví. „Je to velice odborný termín, který musíme řešit s ministerstvem zdravotnictví. Je potřeba hranice nastavit správně, a to je poměrně pracné,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřodl.

Řidiči pod vlivem drog se můžou vyhnout trestu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod