Parkanová na webu zveřejnila výslechy obviněných v kauze CASA

Praha - Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová zveřejnila na svém webu výslechy obviněných a svědků v kauze údajně předraženého nákupu letadel CASA. „S ohledem na to, že řízení není ukončeno, nebudu zveřejněný obsah nijak komentovat ani se k němu jakkoli vyjadřovat. Materiály jsou i bez toho výmluvné a komentář (ani vysvětlující, ani citově zabarvený) nepotřebují,“ napsala k dokumentům exministryně.

Expremiér Petr Nečas (ODS), který byl v době nákupu letadel ministrem práce a sociálních věcí, například při výslechu řekl, že cena letadel byla obtížně odhadnutelná. Podle tehdejšího ministra pro evropské záležitosti a pozdějšího ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) ale největším kritikem obchodu byl právě Nečas.

Mezi materiály je i výslech bývalého náčelníka generálního štábu a současného ministra obrany v demisi Vlastimila Picka. Ten podle své mluvčí Miry Třebické popsal celý proces pořizování letounů, včetně svých výhrad, už při prvním výslechu u policie počátkem roku 2012. Na tuto podle ní detailní výpověď odkázal i při dalším výslechu loni v září. „Výpověď byla natolik podrobná, že k tomu není potřeba cokoli dodávat, jak ostatně vyplývá z materiálu, který zveřejnila bývalá ministryně obrany Parkanová na svých stránkách,“ uvedla Třebická.     

Na nevýhodnost transakce od začátku upozorňoval například pilot Karel Daňhel, který v kauze figuruje jako svědek. Jako expert na vojenskou techniku na generálním štábu zpracovával posudky k nákupu letadel. Ze začátku byl i členem hodnotící komise. „Z následujících jednání hodnotící komise jsem byl vyřazen poté, co jsem napsal náčelníkovi generálního štábu, že nabídka předkládaná společností Omnipol v závěru roku 2008 by měla být vyřazena,“ řekl u výslechu. Daňhel už dříve uvedl, že nákup letadel provázela nestandardní rozhodnutí a tlak politiků, zejména náměstka ministra obrany Martina Bartáka, který to ovšem popírá.

Parkanovou podpořil Barták i Kalousek

Barták se Parkanové na policii zastal. Při výslechu uvedl, že obchod považuje pro ČR za výhodný. Podporu exministryni vyjádřil také někdejší ministr financí a její stranický kolega z TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vláda o tom jednala několikrát, žádný z ministrů nevznesl pochybnost a všichni jsme tu operaci považovali za výhodnou,“ sdělil detektivům. Kalousek zároveň zpochybnil znalecký posudek, na jehož základě policie stanovila vzniklou škodu.

Vyšetřování Vlasty Parkanové trvá více než rok. Poslanci političku vydali k trestnímu stíhání loni v červenci. Spolu s ní policie vyšetřuje i jejího tehdejšího náměstka Jiřího Staňka. Oba jakoukoliv vinu odmítají. Parkanová navíc už i dříve zapochybovala o nestrannosti vyšetřování. „Nemohu říct, že bych věřila v nestranný a objektivní postup policie a příslušného státního zástupce,“ poznamenala.

Vedoucí katedry trestního práva UK Jiří Jelínek: „Trestné to patrně není, ale jde o nestandardní způsob obhajoby…, který může ovšem kolidovat s normami na ochranu osobnosti. Přípravné řízení je neveřejné, aby chránilo obviněného i vyšetřování… Musíme také rozlišovat uveřejnění vlastní výpovědi i druhých.“

Vrchní státní zastupitelství chce kauzu uzavřít do konce roku. Do té doby hodlá rozhodnout, zda Parkanovou osvobodí, nebo ji jako obžalovanou pošle k soudu. Policie už ale několik měsíců čeká na důkazy ze zahraničí. S prosbou o informace se detektivové obrátili například do Španělska, kde se letouny CASA vyrábí, či do Portugalska. Z této země chtějí kupní smlouvy a další podklady, které mohou dokázat, že Parkanová jako ministryně obrany schválila nevýhodný nákup.

Protikorupční policie stíhá Parkanovou od loňského července kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle vyšetřovatelů nenechala coby tehdejší ministryně obrany zpracovat nezávislý posudek na cenu dopravních letounů CASA pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně státu vznikla škoda 658 milionů korun.

O pořízení letadel CASA vláda rozhodla v roce 2009. Nákup za 3,5 miliardy korun byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Mluvilo se i o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.