JXD byl obviněn za anekdotu o marihuaně

Praha - Známý popularizátor marihuany a redaktor týdeníku Reflex Jiří X. Doležal byl obviněn z šíření toxikomanie tiskem kvůli svému článku 15 gramů trávy. Podle policie byla v článku rozostřená fotografie, k jejímuž zaostření mělo čtenářům pomoci vykouření marihuany, součástí vydání byly navíc cigaretové papírky a filtry pro výrobu tzv. jointa. Podezření potvrdil znalecký posudek. Doležalovi hrozí až pět let za mřížemi. Podle Reflexu byl JXD obviněn za pouhou anekdotu.

"K obvinění Doležala stačilo pouze osm slov, které tvoří vtip na titulce článku 15 gramů trávy z vydání 12/2013, jenž mapoval uplynulou konopnou sezonu," uvedl týdeník na svých webových stránkách.

Společně s Doležalem policie obvinila také bývalého zástupce šéfredaktora časopisu Jaroslava Plesla jakožto odpovědnou osobu, která zastupovala nepřítomného šéfredaktora. Obviněn byl prý za cigaretové papírky a set filtrů, které byly dárkem pro čtenáře zmíněného vydání Reflexu.

Podle policie na tento dárek upozorňoval nápis na přední straně týdeníku a avizoval, že tyto předměty mají čtenářům posloužit k výrobě tak zvaného jointa, tedy cigarety obsahující marihuanu. Kvůli relevantnímu zjištění, zda jde o trestný čin, kriminalisté nechali vypracovat posudek u odborníků v oboru školství a kultury a v odvětví výtvarného umění, reklamy, marketingové komunikace a ekonomiky.

Závěr znaleckého posudku podezření z trestného činu potvrdil, proto kriminalisté v úterý obvinili osmačtyřicetiletého redaktora ze šíření toxikomanie. V případě odsouzení mu tak hrozí trest od jednoho do pěti let odnětí svobody.

Doležal se k případu podle redakce Reflexu zatím nebude vyjadřovat.