Na balení bude času dost, míní Zaorálek. Zeman ale nic oddalovat nehodlá

Praha – Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek nijak nepanikaří kvůli vyklizení poslanecké kanceláře v dolní parlamentní komoře. Poslanci TOP 09, KSČM, ČSSD a VV podepsali podporu při hlasování o návrhu na rozpuštění sněmovny, očekává se, že minimálně 120 zákonodárců se také v úterý 20. srpna vysloví pro. Po rozpuštění sněmovny prezidentem přicházejí poslanci o všechny náhrady, možnost využívat kancelář i služební vozy. Je to poprvé, co sněmovna ústavní zákon využije, Zaorálek ale praktické ukončení mandátů považuje za drobnost, na kterou bude dost času, prohlásil v rozhovoru pro ČT24. Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář pro ČT prohlásil, že hlava státu s případným rozpuštěním sněmovny otálet nebude.

„Sbaleno ještě nemám, přeci jen všichni čekáme na odhlasování 20. srpna. Připomínám, že usnesením se sněmovna ještě nerozpouští, rozhodnout bude muset prezident,“ řekl Zaorálek, nečeká ale, že by se při úterním hlasování něco zvrtlo. Má za to, že kvůli dokončení legislativního procesu nebude muset prezident Miloš Zeman nijak odkládat faktické rozpuštění sněmovny, jak to požadují někteří poslanci ODS.

Server Aktuálně.cz napsal, že poslanci už znají harmonogram, podle kterého musí odevzdat auta, poslanecké byty a regionální kanceláře. „To si myslím, že jsou všechno jen detaily, to se zvládne,“ pronesl s úsměvem místopředseda ČSSD.

Podle informací serveru přijdou poslanci třeba o e-mailovou schránku prakticky okamžitě, o poslanecký průkaz do 5 dnů a poslaneckou ubytovnu do dvou týdnů. Žádná předchozí zkušenost s praktickým ukončením výkonu mandátu při rozpuštění sněmovny poslancům přibližnou orientaci neposkytuje. „Předchozí praxe není, protože jsme nikdy nebyli v situaci, kdy bychom rozpustili sněmovnu na základě ústavního zákona. Poprvé využíváme této možnosti, takže režim, a jak se to vůbec odehraje, bude premiéra,“ avizuje Zaorálek.

Zeman rozpustí poslance ihned

Kancléř prezidenta Miloše Zemana pro ČT avizoval, že hlava státu se rozhodně vyhne nějakým průtahům. „Já předpokládám, že (Zeman) nebude otálet, nebude s tím zbytečně čekat,“ řekl Mynář. „Pokud se sněmovna rozpustí tak, jak bylo avizováno, tak (Zeman) nebude otálet a podle mě využije těch nejkratších termínů, aby předčasné volby byly,“ doplnil.