O návrhu na konec sněmovny bude jasno 20. srpna

Praha – Hlasy 108 poslanců rozhodla sněmovna o avizovaném přerušení mimořádné schůze, která má řešit návrh na rozpuštění sněmovny. Rozhodnou tedy podle očekávání v úterý 20. srpna odpoledne. ODS se pokusila posunout termín přerušení až na 3. září s odůvodněním, aby Senát stihl schválit sněmovnou odeslané zákony. Pro tuto variantu ale zvedlo ruku pouze 33 zákonodárců proti 105 odpůrcům. Poslanci dnes ještě schválili poslední dva zákony: o podpoře obnovitelných zdrojů energie a o sociálních službách - sociální dotace tak nejspíš nebudou od příštího roku rozdělovat kraje, ale dál ministerstvo práce.

„Dnes jsme schválili dva zákony ve třetím čtení a není vůbec jasné, jakým způsobem se k nim má do budoucna chovat senát…,“ uvedl v odůvodnění žádosti přerušit schůzi do 3. září předseda poslanců ODS Marek Benda. Nevidí rozdíl v posunu o 14 dnů, pokud by prezident chtěl, může volby vypsat na říjen i tak.

Návrh Petra Gazdíka (TOP 09) na přerušení mimořádné schůze do úterý podpořilo 108 z přítomných 144 poslanců, proti se jich postavilo 28. „Návrh pana poslance Gazdíka byl přijat a já tedy přerušuji schůzi Poslanecké sněmovny číslo 59 do úterý 20. srpna, do 14 hodin,“ uzavřela desetiminutovou část mimořádné schůze předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová.

Říjnový termín voleb se zdá reálný

Premiér v demisi Jiří Rusnok, hradní kancléř Vratislav Mynář i většina poslanců neočekává, že by prezident s určením data příliš otálel. „Rozpuštění je teoreticky možné v řádu dnů, maximálně dvou týdnu. (…) Myslím si, že říjnový termín předčasných voleb je reálný,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v Interview ČT24. Zeman už přes deník Haló noviny stačil vzkázat, že pokud se sněmovna rozpustí příští týden, chce vyhlásit volby na pátek 25. a sobotu 26. října. 

Více o názorech politických stran na termín konání předčasných voleb

První rozpuštění sněmovny v historii je velká taktická hra. I když strany tvrdí, že předčasné volby už nic nezvrátí, jistotu nemají. ČSSD, KSČM a TOP 09 totiž dají dohromady jen 122 hlasů, tedy těsnou většinu potřebnou pro rozpuštění. Předsedové poslaneckých klubů tak vědí, že jde o každý hlas. A právě proto přesouvají termín hlasování z pátku, kdy několik poslanců nebude ze závažných důvodů přítomno, na příští úterý.

Další dvě parlamentní strany, ODS a Věci veřejné, již avizovaly, že v úterý zřejmě nebudou hlasovat jednotě. „Řada poslanců ODS může mít dobrý důvod pro to, aby hlasovali proti rozpuštění sněmovny,“ konstatovala Němcová. A to i přesto, že jsou podle ODS jediným východiskem ze současné situace předčasné volby. I tak by ale podle Němcové měl být dostatek hlasů pro to, aby poslanci rozpuštění schválili. Poslanecký klub se o postupu v této věci poradí ještě před zahájením schůze.

Šéf Věcí veřejných Vít Bárta v rozhovoru pro ČT deklaroval, že jeho strana je pro rozpuštění sněmovny. „Všichni poslanci VV budou přítomni, většina to podpoří,“ podotkl. Ruku pro by také mohlo zvednout několik nezařazených poslanců. Sněmovna se k rozpuštění vrátí takřka přesně po měsíci. V červenci někdejší opozice neuspěla. Nyní - potom, co strany bývalé koalice ztratily v dolní komoře nadpoloviční většinu - se očekává, že návrh schválen bude.