Konec spekulacím. Klausová míří na Slovensko, Remek do Ruska

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenuje spolu s dalšími velvyslanci i bývalou první dámu Livii Klausovou a někdejšího kosmonauta a současného europoslance Vladimíra Remka. Dlouho diskutovaná jména budoucích ambasadorů na Slovensku a v Rusku potvrdil kancléř Hradu Vratislav Mynář.

Mynář při odpovědi na otázku, kdy bude jmenována nová várka velvyslanců, prohlásil: „Bude to v celém balíku všech předložených velvyslanců, nebude z toho vytrženo ani jméno paní Klausové, ani jméno pana Remka. Přesný termín vám bohužel neřeknu.“

Lidové noviny v úterý přišly se zprávou, že vláda Jiřího Rusnoka odsouhlasila koncem července jmenování bývalé první dámy a europoslance za KSČM velvyslanci. Rusnok pak ve středu uvedl, že se jednání o jmenování velvyslanců uskutečnila, nejmenoval ale konkrétní osoby. Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček dodal, že jména velvyslanců jsou v režimu „tajné“ až do okamžiku, než je schválí hostitelská země.

Klausová i Remek v prezidentské volbě podpořili Miloše Zemana. Podle exministra zahraničí Karla Schwarzenberga bylo právě jedním z cílů ustavení Rusnokovy vlády, aby mohl prezident jmenovat „své“ velvyslance.

Vydáno pod