Historici poodhalí soukromí statečného atentátníka Jana Kubiše

Dolní Vilémovice - Historici se probírají novými dokumenty kolem Jana Kubiše – jednoho ze strůjců atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Písemnosti vysvětlují okolnosti ukrytí cenného souboru předmětů, který našli historici v Kubišově rodném domě letos na jaře a v současnosti jej restaurují.

Rukama restaurátorů tak už prošly poklady, které se našly pod prvním půdním schodem v Dolních Vilémovicích. Mezi nimi například části Kubišova vojenského stejnokroje, fotografie nebo stará vysvědčení. Teď zkoumají rodinnou pozůstalost a dokumenty, které pozvolna vydávají svědectví o tom, co se v rodině dělo po synově odhalení.  

„Po vyzrazení atentátníků jsme se doma připravovali na zatčení. Všechny věci, které by mohly prozradit, že atentátník byl Jan Kubiš, jsme museli zničit. Jednalo se hlavně o různé fotografie, doklady a pistoli, kterou vlastnil nevlastní otec František Kubiš,“ vysvětlila nevlastní sestra Jana Kubiše Josefa Dusíková. 

Od 18. června až do konce měsíce přitom německé represivní složky prováděly denně prohlídky a razie v Dolních Vilémovicích, jak dokládá i kurátor Vojenského historického ústavu Zdeněk Špitálník. 

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Marie Kubišová, nevlastní matka Jana Kubiše

„Po vykonání atentátu na Heydricha jsem byla odvezena gestapem do Terezína, Malé pevnosti. Spolu se mnou tam byly odvezeny všechny děti jak z prvního, tak i z druhého manželství.“

Nevlastní matka a sestra nakonec byly z rodiny prakticky jediné, které nacistickou pomstu přežily. Důsledky Kubišova činu připomíná i tablo, které pak doma vytvořily. 

Věci a dokumenty z domu Jana Kubiše se budou ve Vojenském historickém ústavu restaurovat ještě minimálně dva měsíce. Na podzim se pak vrátí zpátky do domu v Dolních Vilémovicích.