Rath: Peníze byly určené na Dienstbierovu senátorskou kampaň

Praha – Soud s Davidem Rathem pokračuje přehráváním kompletních videozáznamů s policejními výslechy souzeného poslance. V záznamu výslechů zaznělo, že si Rath s Kottem a Pancovou normálně vyměňovali vína, která jim chutnala - a také že Rath při zatýkání na chvíli ztratil krabici s vínem z očí. Dopoledne Rath vypovídal u soudu osobně. Řekl, že peníze, o kterých mluvil v policejních odposleších, byly určené na senátorskou kampaň Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

David Rath se dnes u Krajského soudu v Praze vrátil ke své včerejší výpovědi - jeho dnešní vystoupení trvalo jenom půl hodiny. Rath soudu řekl, že rád pomáhal Dienstbierovi s financováním kampaně do Senátu. Peníze, o kterých se prý baví v odposleších s bývalou ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a jejím přítelem a někdejším poslancem Petrem Kottem, měly jít právě k současnému senátorovi: „Pokud zaznívaly debaty o penězích, netýkaly se úplatků, ale politických aktivit.“ Dienstbier to ale v médiích popřel. Technicky mu prý trojice nijak nepomáhala.

666.666 korun? Nechápu, jak policie na takovu částku přišla 

Hned v úvodu svého dnešního vystoupení Rath také opět zopakoval, že zakázka na opravu zámku Buštěhrad i další soutěže nebyly uměle navýšené, jak tvrdí policie a obžaloba. Podle exhejtmana to dokazují i znalecké posudky. Zároveň popřel, že by vybral projektanta, který měl umělé navýšení částky zařídit. Když kriminalisté zjistili, že u Buštěhradu na Ratha „nic nemají“, přišlo podle něj na řadu obvinění ohledně zdravotnických tendrů. „Dělá to na mě dojem, že policie použila klasickou metodu, kdy za kvalitu použila kvantitu,“ uvedl.

Rath rovněž znovu odmítl, že by někdy převzal nějaký úplatek nebo provizi. „A už vůbec ne v souvislosti s veřejnými zakázkami,“ dodal. Jako příklad uvedl částku 666.666 korun, kterou mimo jiné zmiňuje obžaloba. Podle svých slov nechápe, jak mohla policie na takové číslo přijít.

Sám Rath se dnes dostal několikrát do konfliktu se soudcem, a to když začal mluvit o podpoře ČSSD. „Myslím, že tato strana je jistou nadějí zastavit hospodářský propad, zastavit chudnutí obyvatel,“ řekl poslanec. Jenže jeho úvahy soudce Pacovský utnul: „Otázky, zdali některá z politických stran bude, či nebude přínosem pro tu zemi, to vůbec není předmětem tohoto řízení.“

Bylo mi jasné, že jsem vyřízený, vypověděl Rath

Následně pak na otázky soudce odmítl Rath odpovídat, dokud prý bude ve vazbě. I proto rozhodl soud o tom, že odpoledne přehrávaly záznamy výslechů a policejních odposlechů. Jako první zazněla nahrávka z prvního Rathova výslechu krátce po jeho zadržení loni v polovině května. Poslanec v něm popisoval vztahy s dalšími obžalovanými Kottem a Pancovou, prý si mezi sebou vyměňovali víno, které jim chutnalo. „Když ona dostane červené, schová ho pro mě, když já bílé, tak jí ho na oplátku dám,“ zaznělo při výslechu z Rathových úst. 

Soud s Rathem v Událostech (zdroj: ČT24)

Poznamenal také, že krabici s vínem, ve které měl být milionový úplatek, po zatčení na chvíli ztratil z očí. „Když na mě eskorta vyskočila, položil jsem krabici na zem a odstoupil dva až tři kroky, tak jak mě policisté odstrčili,“ uvedl bývalý hejtman. Kriminalisté prý pak začali s krabicí manipulovat. Když pak viděl uvnitř krabice bankovky, vůbec netušil, co se děje. „Šokovalo mě to, vysvětlení pro to nemám. Ale bylo mi jasné, že minimálně společensky jsem vyřízený,“ dodal Rath.

Soud nakonec jednání odročil na 27. srpna. Kdy chce také vyslechnout exšéfa firmy Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského. Podle vyšetřovatelů dával úplatky za zakázku na rekonstrukci zámku Buštěhrad. Na otázky novinářů zatím neodpovídal. Nejdelší část procesu zabere přehrávání desítek hodin telefonních odposlechů, ty jsou hlavním důkazem obžaloby, na řadu přijdou v září.