MZV varuje Čechy: Do Egypta nejezděte. Cestovky hromadně ruší lety

Praha - Tisíce demonstrujících a přibývající oběti přiměly české ministerstvo zahraničí vydat doporučení Čechům, aby vůbec nejezdili do Egypta. Doporučení se týká i oblíbených letovisek, jako je Hurghada nebo Šarm aš-Šajch. Turisté, kteří v těchto resortech v současné době pobývají, by měli zůstat uvnitř hotelových areálů a do odletu z Egypta z nich nevycházet. Tuzemské cestovní kanceláře mezitím přestaly prodávat zájezdy do této země a zrušily nejbližší lety. Kvůli nepokojům nabízejí lidem bezplatnou změnu destinace.

V Egyptě platí na měsíc výjimečný stav. Ulicemi Káhiry nyní opět pochodují tisícovky Egypťanů svolaných Muslimským bratrstvem. Na zhoršující se bezpečnostní situaci rychle zareagovalo české ministerstvo zahraničí. Nové opatření se týká i turistických resortů u Rudého moře, tedy Marsa Alam, Hurghady, Šarm aš-Šajchu, Dahabu, Nuweiby a Taby. Mluvčí ministerstva Johana Grohová ale uvedla, že toto doporučení „není výzvou k evakuaci“. Další zpřísnění varování by podle ní nastalo, pokud by se začalo násilí přenášet i do letovisek.

  • „Další vývoj v zemi je nepředvídatelný. Bezpečnostní situace v letoviscích není tak riziková jako ve velkých městech, lidem ale doporučujeme zůstávat v resortech,“ řekla ČT24 mluvčí české diplomacie Johana Grohová.
  • „Myslím, že lidé mají svůj rozum, ale rozhodují se sami. My ovšem nemůžeme slíbit stoprocentní bezpečnost lidem, kteří se do země stejně vydají. Budeme ale dělat, co bude v našich silách,“ řekl v Událostech Jiří Schneider, první náměstek ministra zahraničí.

V souvislosti s varováním ministerstva ruší české cestovky zájezdy do Egypta, a to nejméně do 26. srpna. Povoleny budou pouze repatriační lety. Dva tisíce lidí, kteří měli odletět tento víkend, tak buď stráví dovolenou jinde, nebo - pokud se situace uklidní - odletí v jiném termínu. „Jedná se o preventivní opatření. Klienti, kteří jsou v této chvíli v letoviscích, dokončí svoji dovolenou v původních termínech,“ podotkl marketingový ředitel CK Exim tours Stanislav Zíma.

Klienti mohou požádat o změnu termínu nebo destinace

Většina cestovních kanceláří se specializací na Egypt vychází svým klientům vstříc. Lidé si mohou změnit destinaci či termín. „Cestovní kanceláře nejsou žádným právním závazkem vázány, aby cestujícím vrátily plnou výši, pokud by zrušili v tuto chvíli svůj zájezd,“ podotkl ředitel odboru vnějších vztahů Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež s tím, že kompletní zrušení smlouvy by tedy byl problém. „Pak musejí tito lidé počítat se storno poplatkem,“ dodal Papež. Mluvčí asociace Kateřina Petříčková proto lidem doporučila, aby si raději připojistili storno zájezdu.

DŮLEŽITÉ KONTAKTY PRO ČESKÉ TURISTY V EGYPTĚ

• Ministerstvo zahraničních věcí informuje turisty prostřednictvím systému DROZD, do něhož se mohou dobrovolně přihlásit na stránkách drozd.mzv.cz.

• K dispozici je také telefonní číslo na konzulát v Káhiře pro všechny, kdo se ocitnou v Egyptě v nebezpečí: (+20) 0122 742 7513.

Z Egypta se houfně stahují evropské cestovky 

Také německé ministerstvo zahraničí odrazuje od cest do celého Egypta, včetně turistických letovisek u Rudého moře. V reakci na krok ministerstva zrušila německá cestovní kancelář Tui, která je součástí největšího evropského operátora Tui Travel, všechny zájezdy do Egypta až do 15. září. „Ministr zahraničí Guido Westerwelle žádá německé občany, aby tyto cestovní rady brali velmi vážně,“ konstatoval Andreas Peschke, mluvčí německého ministerstva zahraničí.

Prodej zájezdů do Egypta ruší i ruské cestovní kanceláře. „Střety a násilí se přesouvají z metropole do ostatních měst a regionů, včetně těch, kam rádi jezdí turisti. Ruské ministerstvo zahraničí se proto rozhodlo občany od cest do Egypta odradit,“ řekl mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexander Lukaševič. Výzvu vydala i Itálie. Svým občanům vzkázala, aby do Egypta necestovali a ti, kteří tam jsou, aby se nevzdalovali z letovisek. Cesty do Egypta teď nedoporučují ani Spojené státy.

O rozšíření předchozího částečného varování před cestami do Egypta na celou zemi uvažuje také rakouské ministerstvo zahraničí. Finské cestovní kanceláře se chystají přivézt zpátky z Egypta všechny své turisty. Má se tak stát „co nejdříve“, možná už o nadcházejícím víkendu. Ministerstvo zahraničí nicméně zdůraznilo, že není důvod k panice. Velká Británie pak považuje rudomořská letoviska za bezpečná, kromě Hurghady.

Dostane se Čech, jemuž zemřela v Egyptě žena a dcera, domů?

Muž zatím zůstává v Hurghadě, má zákaz vycestovat ze země. „Paní konzulka se s ním dnes spojila, poslala mu SMS, kde ho informovala o našem doporučení a požádala ho, aby neopouštěl hotelový resort. My už jsme tento týden zaslali nótu se žádostí na místní ministerstvo zahraničí a nejvyšší prokuratuře v Káhiře i prokuratuře v Hurghadě. Musíme počkat, jak se k té žádosti postaví místní úřady. Zatím žádná reakce,“ prohlásila Grohová.

Dovolená v Egyptě
Zdroj: Federico Meneghetti/ČTK/CuboImages/

V resortech je prý zatím klid

V Egyptě tráví nyní svou dovolenou zhruba pět tisíc českých turistů. „Letoviska jsou pod zvýšeným neustálým dohledem státních bezpečnostních složek. Celkově je situace v resortech klidná a turisté jsou v naprostém bezpečí a normálně tráví dovolenou,“ ujišťoval Zíma.

Nepokoje se ovšem nevyhnuly turistickému letovisku Hurghada, kde byl včera zabit jeden člen islamistického Muslimského bratrstva. Střet mezi policisty a islamisty se ale odehrál v centru města, tedy ne u míst, kde je nejvíce hotelů.

Situace v Egyptě je vyhrocená

  • Situace v Egyptě se zhoršila po středečním policejním zásahu proti stoupencům svrženého prezidenta Muhammada Mursího. O život přišlo na 600 lidí.
  • Demonstrace pokračují i dnes.