Tisíce duhových lidí prošly hrdě Prahou

Praha – Duhovým průvodem vyvrcholil v Praze třetí ročník festivalu sexuálních menšin Prague Pride. Karnevalový pochod doprovázený alegorickými vozy a lidmi v pestrobarevných kostýmech vyšel ve dvě hodiny z ulice Na Příkopě a kolem třetí dorazil na Letnou, kde na něj navázal další program. V centru metropole se ale sešli i odpůrci přehlídky. Městem prošel například Pochod pro rodinu. Některí lidé stáli i na různých místech trasy na Letnou. Drželi transparenty s nápisy "Homosexualita nemá budoucnost„ nebo “Homosex. = cesta do pekel". Žádné větší problémy se neobjevily.

Organizátoři odhadli, že se do pochodu zapojilo asi 20 tisíc lidí, podle policie jich ale Prahou nakonec prošlo jen osm až deset tisíc. Na Letné byla pro účastníky festivalu připravena dvě koncertní pódia. Hudba zněla Letnou až do večera. Podrobný program akce naleznete zde.

Martin C. Putna: „Všichni jsme děti Boží“

V čele průvodu šla indická hidžra ze sekty transsexuálů. Vedle ní pak spolu s organizátory i profesor Martin C. Putna. V rukou držel transparent s nápisem 'Všichni jsme děti Boží'. „Jakožto školený teolog, jakožto řadový křesťan říkám všem přátelům i všem odpůrcům - všichni jsme děti Boží. Všichni. Homosexuálové i heterosexuálové,“ okomentoval svůj nápis. Právě jeho loňský transparent byl údajně jedním z důvodů, proč ho prezident Miloš Zeman nechtěl jmenovat profesorem.

Roztančené účastníky doprovázelo na Letnou devět alegorických vozů s hudbou. K akci se připojila i řada cizinců, například z Kanady, Polska, Německa či Izraele. Pochodu se měli zúčastnit i zástupci amerických ambasád z Prahy a Vídně. „Atmosféra je přesně taková, jakou jsme očekávali a jaká byla předloni i loni. Všichni jsou krásní, šťastní a barevní a přinášejí do města oslavu různorodosti. Tedy přesně to, co je cílem našeho průvodu,“ řekl prezident festivalu Prague Pride Czeslaw Walek.

Festival Prague Pride zakončil duhový pochod Prahou (zdroj: ČT24)

Křesťanští demokraté: Proti akci Prague Pride nic nemáme

Hodinu před začátkem pochodu hrdosti vyšel i Pochod pro rodinu, který svolali Mladí křesťanští demokraté a zaštítili ho například kardinál Dominik Duka nebo lidovecký senátor Jiří Čunek. Právě Čunek v úvodu promluvil i k přítomným: „V našem státě, v naší společnosti je rodina podporována málo… Jenom rodina zachrání náš národ a taky tento stát, a to chci vyjádřit svojí účastí.“ Víc než stovka lidí vyšla hodinu po poledni od Obecního domu, aby po asi hodině zakončila pochod na Malé Straně. 

Křesťanští demokraté chtěli podle svého předsedy Petra Jurčíka poukázat na to, že existuje tradiční rodina, jejíž instituce je podle jejich názoru degradována. Proti akci Prague Pride ale podle něj nic nemají. „Pokud splní všechna zákonná ustanovení, tak my si o tom můžeme myslet, co chceme, v zásadě proti tomu nic mít nemůžeme. Pokud to prostě bude v mezích slušnosti, tak se tam můžou promenádovat i kosmonauti a nám to prostě vadit nebude,“ dodal.

Podle Walka ale protesty proti festivalu a průvodu postupně slábnou a ubývá jich. „Prague Pride už začíná být standardní akcí léta a tak to má být. V prvním ročníku se objevila trošku radikálnější vlna protestů, zejména i tím, že byla podpořena tehdejším prezidentem,“ dodal. Exprezident Václav Klaus ve spojení s prvním ročníkem festivalu použil před dvěma lety pojem „homosexualismus“, proti němuž je prý třeba bojovat. Bývalá hlava státu se stavěla také proti uzákonění registrovaného partnerství.

Trasa pochodu se změnila, Václavák si zamluvila iniciativa D.O.S.T…

Hlavně kvůli odpůrcům festivalu museli letos pořadatelé změnit trasu pochodu. V prvních dvou ročnících prošel Václavským náměstím a Národní třídou na Střelecký ostrov. Tato místa si ale s předstihem zamluvili na celý den konzervativci z iniciativy D.O.S.T. Podle Walka sehrálo roli v přesunu i to, že se opravuje Střelecký ostrov, nemohl by na něm tedy být závěrečný koncert.

Iniciativa D.O.S.T. kritizovala primátora za to, že dal akci záštitu. „Letošní ročník Prague Pride má přitom v našich očích zvlášť odpudivý podtón. Nejenže bude - jako každoročně - exhibicí nepřirozenosti a často i obscénností, ale nutně bude také připomínkou triumfu nadnárodní homosexualistické lobby,“ uvedli konzervativci v dopise primátorovi.

Registrovaná partnerství v Česku
Zdroj: ČT24

Za sedm let, kdy je v Česku možné uzavírat registrované partnerství, vstoupilo do svazku 1 585 dvojic. O „svatbu“ víc stojí muži než ženy. Čísla navíc ukazují, že registrovaná partnerství jsou stálejší než heterosexuální svazky. Zatímco v prvních pěti letech manželství se rozvede asi 20 procent párů, u registrovaných je to zatím 10 procent. O možnost uzavírat oficiální svazek usilovaly organizace homosexuálů od 90. let minulého století. Povedlo se to až na několikátý pokus, a to přes veto tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Zákon ale registrovaným párům stále neumožňuje mít děti. Pokud je partneři mají, je za rodiče považován pouze ten biologický. Páry proto usilují o to, aby si druhý z dvojice mohl dítě osvojit a získal tak stejná práva jako biologický rodič. S osvojením dítěte počítá navrhovaná novela zákona o registrovaném partnerství. Současná sněmovna už ji ale nestačí projednat

Průvodce Lonely Planet označil Prahu ve svém žebříčku za přátelské město k sexuálním menšinám. Ze všech světových metropolí skončila na devátém místě. Některé pražské podniky s heterosexuální klientelou v létě hlásí nejnižší tržby za celý rok. Místní gay kluby naopak prožívají v týdnu během Prague Pride hlavní sezonu - ze srpnových tržeb pak žijí až do podzimu.