Ministři chystají další zákony pro Senát, třeba víc peněz vojákům

Praha – Aby už vysokoškolské profesory nejmenovala hlava státu, nebo regulace předváděcích akcí, zamýšlejí prosadit ministři v demisi poté, co prezident Miloš Zeman rozpustí Poslaneckou sněmovnu. Poprvé v historii se obrátí s předlohami ministři nezvykle na horní parlamentní komoru, aby přijala návrhy cestou zákonných opatření Senátu. Většinu z nich předloží během září, aby vstoupily v platnost, musí je posvětit po volbách noví poslanci.

Ministr školství Dalibor Štys plánuje už v září předložit do Senátu, kde dominuje většinová levice, návrh na zákonné opatření, aby profesory už nejmenoval prezident, ale samotný ministr školství. S požadavkem přišel sám Miloš Zeman v červnu 2013 mimo jiné kvůli kontroverzi s jmenováním Martina C. Putny.

Ministr obrany Vlastimil Picek se zase pokusí prosadit zákon o vojácích z povolání, kterým by o něco stoupnul plat nositelům základních vojenských hodností. Kabinet Jiřího Rusnoka by mohl návrh probrat ještě v první polovině září. Ve fázi úvah se nachází i myšlenka prosadit přes Senát zákon regulující předváděcí akce nebo novelu o veřejných zakázkách.

Od ústavních právníků ale zní názory, že by vláda měla předkládat senátorům pouze návrhy norem, bez jejichž schválení by Česku vznikly velké škody. „Zákonná opatření se vydávají jen tehdy, když to nesnese odkladu,“ řekl ČT Václav Pavlíček z Právnické fakulty Univerzity Karlovy a sněmovní pravice se za tento názor staví.

Ministři chystají další zákonná opatření (zdroj: ČT24)