Audit v Národním divadle: Podvody na daních a smlouva s ABL bez tendru

Praha – Hloubkový audit v Národním divadle ukázal na mnohaleté porušování zákonů a podvody na daních. Při vyplácení mezd zaměstnancům se minimálně šest let porušoval zákoník práce a další předpisy. Firma ABL měla také od divadla dostat milionovu zakázku bez tendru. Finanční úřad teď prověřuje několik let staré účty. Nový ředitel první scény Jan Burian připustil, že může divadlu daň zpětně vyměřit. Na závěry auditu upozornil deník Mladá fronta Dnes.

Národní divadlo platilo hercům, muzikantům nebo třeba tanečníkům v rozporu se zákonem. Peníze dostávali na základě kolektivní smlouvy. Pokud ale překročili určitý počet přestavení, vedení s nimi uzavřelo smlouvu autorskou. „Systém se rozbujel zejména v operním souboru. Dostávali část svého příjmu takovým způsobem, že divadlo za ně neodvádělo zdravotní a sociální pojištění a neodvádělo zálohy na daň z přijmu, tak jak mělo,“ řekl Burian České televizi s tím, že ale nejde o chybu zaměstanců. Protizákonné části kolektivní smlouvy už zrušil. Standardní platové předpisy by měly platit od září. Pokles příjmů, který tím zaměstnancům vznikne, jim hodlá divadlo dorovnat.

Podle auditu chybovalo také vedení Státní opery, když nevyhlásilo výběrové řízení na několikamilionový kontrakt s bezpečnostní agenturou Mark2 Corporation (původně ABL). Firma, kterou v minulosti vedl nynější poslanec a šéf Věcí veřejných Vít Bárta, zajišťuje ostrahu objektu minimálně sedm let a dostává za to 3,5 milionu korun ročně. Podle zákona jde ale o nadlimitní zakázku a měla tak projít otevřenou soutěží. „Tam je to samozřejmě snadno zhojitelné tím, že se smlouva rozváže a výběrové řízení vypíše,“ uvedl Burian. Další smlouvy mezi Státní operou a ABL byly podle vedení divadla údajně uzavřeny i před rokem 2006.

Burian nevyloučil případné personální změny v managmentu instituce. Trestní oznámení by podle něj bylo ale až poslední krok. „Pokud by samozřejmě z toho vznikla významná škoda Národnímu divadlu, což zatím nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, tak potom bychom to museli zvážit,“ poznamenal. Odhady ztrát jdou ale do desítek milionů korun.

Ondřej Černý
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Bývalý ředitel divadla Ondřej Černý jakékoliv pochybení odmítá. Principy odměňování byly podle něj mnohokrát prověřovány regulérními orgány, které nikdy žádné pochybení nezjistily. „Závěry této takzvané kontroly neznám a je s podivem, že je neznají ani mí bývalí kolegové, kteří byli za tuto oblast odpovědní,“ dodal.

Burian zadal audit ještě před svým nástupem do divadla. Výsledky předal v červnu bývalé ministryni kultury Aleně Hanákové, která mu uložila, aby problémy začal řešit hned po svém nástupu. 1. srpna, kdy se ujal funkce, ho ale odvolal nový ministr kultury Jiří Balvín. Ministr si za to vysloužil kritiku a premiér Jiří Rusnok Balvínovi nařídil vrátit Buriana do funkce, což se druhý den stalo.

V Národním divadle se dlouhá léta podvádělo na daních (zdroj: ČT24)
Vydáno pod