Sněmovna se podle Peciny v úterý nerozpustí: „TOP 09 zase otočí.“

Praha - Poslanci schválí rozpuštění sněmovny nejdříve až v září. Vicepremiér a ministr vnitra v demisi Martin Pecina to řekl v Otázkách Václava Moravce: „TOP 09 zase otočí a řekne, že bychom měli ještě chvilku počkat.“ Poslanci mají o svém rozpuštění hlasovat příští úterý. Skeptická je i veřejnost. Exkluzivní průzkum pro Českou televizi ukázal, že jen dvacet procent respondentů věří, že se v úterý určitě najde potřebných 120 hlasů pro rozpuštění sněmovny. Více informací z průzkumu najdete zde.

Podle Peciny se sice najde 120 hlasů, ale ne v příštím týdnu. „Na první pokus se to nepodaří. Myslím, že ještě někdo přijde s bezvadným nápadem, že to tak nebude.“ Poukázal v této souvislosti na TOP 09, která podle něj na poslední chvíli změní názor a bude chtít ještě chvíli počkat. Déle než do září to ale podle Peciny trvat nebude.

Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák na to reagoval slovy, že neví, kolik poslanců bude nakonec pro rozpuštění sněmovny. „Nicméně všech 42 poslanců TOP 09 ano. Myslím, že je to spíš zbožné přání pana ministra Peciny, který by v úřadu bez důvěry parlamentu chtěl zůstat co nejdéle,“ řekl České televizi.  

Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09: „Doufám, že se pan Pecina projeví jako gentleman a za svůj lživý výrok se ihned potom, co se v úterý ukáže, že to je lež, kterou pronesl v přímém přenosu, omluví TOP 09 i Starostům.“

Pecina ale v OVM prohlásil, že by byl velmi rád, kdyby se poslanci dohodli už v úterý: „Země v tom chaosu si už zaslouží, aby volby byly.“ Po rozpuštění sněmovny musí prezident vyhlásit volby do 60 dnů. Pecina nepochybuje o tom, že se tento termín stihne bez problémů. „60 dní na vyhlášení nám zcela jistě bude stačit,“ podotkl.

Průzkum: Lidé chtějí volby co nejdřív

Podle exkluzivního průzkumu pro Českou televizi si předčasné volby přeje co nejdřív polovina lidí. Třetina by počkala do poloviny listopadu. Jen dvacet procent respondentů ale věří, že se příští týden v úterý určitě najde potřebných 120 hlasů pro rozpuštění sněmovny. Dalších 36 procent dotázaných je tomu spíš nakloněno. Kladné odpovědi pocházely častěji od voličů starších 60 let a z levé strany politického spektra. „Důvěra v politické sliby a stabilitu rozhodnutí je po uplynulých měsících poměrně nízká,“ doplnil sociolog agentury Median Daniel Prokop.

Pokud by se ale podařilo volby uspořádat koncem října, pak je podle Peciny šance, že nová sněmovna stihne ještě do konce roku projednat i řadu zákonů. Mluví se například o zákonu o úřednících, který by měl částečně odpolitizovat státní správu. Poslanci ho už nestihli schválit. EU přitom pohrozila, že by kvůli tomu mohla příští rok pozastavit peníze z evropských fondů. Pecina ale zákon nechce prosazovat přes Senát jako zákonné opatření: „Myslím, že takovou relevanci zákon zase nemá. Zákonné opatření Senátu má být skutečně výjimečný nástroj.“ V úvahu by to podle něj připadlo pouze tehdy, pokud by se volby nestihly do konce října a hrozilo by tak, že se zákon do konce roku nepodaří schválit. „V tomto okamžiku tomu ale nic nenasvědčuje. Budu proto rád, když to projde řádným procesem,“ dodal.

Pecina povede kandidátku SPOZ v Moravskoslezském kraji

Pecina v OVM rovněž potvrdil, že od SPOZ přijal nabídku, aby vedl kandidátku v Moravskoslezském kraji. Odmítl ale obavy, že by kvůli předvolební kampani nestíhal práci ministra. Podle něj mítinky a televizní debaty bývají zpravidla o víkendech. Kdo bude celostátním lídrem SPOZ, se podle Peciny ještě neřešilo. On sám tuto nabídku nedostal, ale kdyby ano, pak by ji přijal.