Další svědek potvrzuje: Dalík si při nákupu pandurů řekl o půl miliardy

Praha - Nové svědectví v neprospěch vlivného lobbisty Marka Dalíka přineslo aktuální vydání týdeníku Respekt; podle něj zástupce zbrojovky Steyer Victor Jackovich potvrdil, že si Dalík řekl o půlmiliardový úplatek v kauze transportérů Pandur. Totéž tvrdil už před dvěma lety další manažer této zbrojovky – Stephan Szücs.

O Dalíkově údajném korupčním jednání informoval bývalý americký diplomat Jackovich již v roce 2007 v písemném záznamu schůzky, kterou měl Dalík vést mimo jiné se zástupci Steyru. Záznam obdržela již před šesti lety americká ambasáda v Praze, na veřejnosti se však o jeho existenci začalo hovořit až před několika měsíci díky zjištěním deníku MF Dnes.

Podle Respektu však zástupce Steyru nyní svědčil pro detektivy z protikorupční jednotky, kteří kvůli výslechu měli podstoupit desetidenní cestu v Americe. Jednotka podle listu zároveň zajistila Jackovichův záznam a další písemné důkazy. Jackovich je již druhým představitelem Steyru, který na Dalíkovu žádost o provizi upozornil; už před dvěma lety o ní hovořil i manažer Steyeru Stephan Szücs.  

Česko-rakouský policejní tým začal vyšetřovat nákup vojenských transportérů v polovině července 2010; sám Dalík čelí obvinění z korupce již téměř rok a svou vinu opakovaně popřel.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 40 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.

Kauza dalík u konce (zdroj: ČT24)