ODS chystá pro své kandidáty etický kodex

Praha – ODS přichystala pro své kandidáty pro předčasné volby etický kodex, jeho konečnou podobu by mělo připravit předsednictvo strany. Podle výkonného předsedy Martina Kuby by se všichni, kdo se na stranických kandidátkách chtějí ucházet o poslanecké křeslo, měli podpisem zavázat k plnění kodexu. Místopředsedkyně Miroslava Němcová před jednáním vrcholného orgánu předeslala, že při úterním hlasování o návrhu rozpustit Poslaneckou sněmovnu ho zřejmě zákonodárci ODS nepodpoří. Podporu snahy o rozpuštění dolní komory dosud deklarovali poslanci ČSSD, TOP 09 a KSČM, kteří disponují 122 hlasy a někteří poslanci Věcí veřejných z 11 zákonodárců této parlamentní frakce.

„Výkonná rada pověřuje grémium přípravou etického kodexu kandidáta do předčasných voleb do Poslanecké sněmovny tak, abychom přispěli k posílení důvěry osobností kandidujících za ODS a obecně občanů v politiku,“ zprostředkoval závěr z jednání VR senátor Jaroslav Kubera.

Kuba dodal, že závazek plnit etický kodex by měl každý kandidát pro předčasné volby stvrdit podpisem. Mimo jiné má kodex předcházet situacím, aby se třeba pravomocně odsouzený poslanec automaticky vzdal svého mandátu, a ne aby ho museli spolustraníci prosit, podotkl Kuba.

Martin Kuba
Zdroj: ČT24

Požadavek centrálně kontrolovat tvrobu jednotlivých kandidátních listin výkonná rada přetavila v usnesení, díky němuž dostane tuto pravomoc grémium. „Jednotlivé návrhy z regionů budou prodiskutovány v jednacím řízení s grémiem, tak aby grémium společně se zástupci regionální rady a daným lídrem byli schopni definovat závěrečnou podobu kandidátky, kterou nakonec schválí výkonná rada,“ shrnul proces Kuba. Zdůraznil, že grémium má možnost zasahovat jak do složení kandidátek, tak do pořadí kandidátů.

Brífink po jednání výkonné rady ODS (zdroj: ČT24)

ODS zatím nerozhodla o svém volebním lídrovi, projednat by se to mohlo na další výkonné radě. Místopředseda Jiří Pospíšil před začátkem jednání řekl, že by to podle něj měla být šéfka sněmovny Miroslava Němcová. Na jižní Moravě by kandidátku mohl vést exministr školství Petr Fiala, kterého nominovala stranická buňka ODS Brno-střed. „Politiku nezlepšíme, nebudeme-li aktivní. Proto jsem se rozhodl přijmout výzvu a kandidovat jako nestraník za ODS do Poslanecké sněmovny,“ reagoval Fiala na sociální síti. Podle jeho tiskového prohlášení je potřeba vrátit do české politiky ideje a hodnoty, rozvíjet principy pravicové politiky a vyvažovat moc levice.

Poslanci ODS pro rozpuštění ruku nezvednou, tvrdí Němcová

Při úterním hlasování o návrhu rozpustit Poslaneckou sněmovnu ho zřejmě zákonodárci ODS nepodpoří. Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová to odůvodňuje tím, že ze strany vedení dostali doporučení hlasovat pro návrh, pokud budou schváleny některé zákony a to se nestalo. „Výkonná rada už minule sdělila názor, že pokud budou odhlasovány zákony, na kterých nám záleží, že by jim doporučila hlasovat pro. Legislativní proces uzavřen není, takže pro poslance je to jednoznačné sdělení,“ uvedla místopředsedkyně občanských demokratů před jednáním výkonné rady. Širší vedení tak patrně poslancům nedoporučí, jak mají v úterý hlasovat.

Připomněla, že ODS ústy šéfa svého poslaneckého klubu Marka Bendy při mimořádné schůzi, která se týká návrhu na rozpuštění sněmovny, žádala o přerušení až do 3. září. Benda za důvod uvedl dostatek prostoru pro vypořádání se s případným vrácením některých předloh Senátem. „To je veliké riziko, které poslanci ODS také budou při úterním hlasování brát v potaz,“ doplnil místopředseda strany Jiří Pospíšil. On sám se podle svých slov kloní spíše k podpoře návrhu rozpustit dolní komoru.

Miroslava Němcová
Zdroj: ČT24

Předseda poslaneckého klubu Marek Benda předpokládá, že poslanci budou hlasovat jednotně. Jak budou hlasovat, bude podle něj jasné až po úterním jednání poslaneckého klubu, které začne v 11:00 hod.

Výkonná rada ODS dnes bude diskutovat o pravidlech, podle kterých by měla strana sestavit kandidátky. „Je jasné, že předčasné volby budou, musíme sestavit harmonogram projednávání kandidátek,“ uvedl Benda. Nepředpokládá ale ani on, ani Miroslava Němcová, že by dnes vedení rozhodlo o lídrech kandidátek.

  • Z dosud prezentovaných stanovisek parlamentních stran se zastoupením ve sněmovně se jeví schválení návrhu na rozpuštění sněmovny jako pravděpodobné. Zástupci ČSSD, TOP 09 a Starostů, KSČM a Věcí veřejných avizují, že jejich poslanci by měli být přítomni v plném počtu a návrh podpořit. Dohromady pohodlně překračují potřebnou ústavní většinu 120 hlasů. Ke schválení návrhu by stačily hlasy 54 poslanců ČSSD, 42 zástupců TOP 09 a Starostů a 26 poslanců KSČM. Celkem jde o 122 hlasů. Poslanců VV je 11. Přidat by se mohli i někteří nezařazení poslanci.

Prezident sněmovnu rozpustí v řádu dnů

„Dá se předpokládat, že půjde o řádově dny, v kterých prezident Miloš Zeman sněmovnu na návrh poslanců skutečně rozpustí,“ řekl ČT24 kancléř hlavy státu Vratislav Mynář (SPOZ). Nevidí důvod, proč by Zeman měnil své dřívější avízo, podle něhož směřoval předčasné volby na 25. a 26. října.