Rádio Retro připomíná „nejdelší jaro v historii“

Praha - Český rozhlas opět spustil Rádio Retro. Tentokrát se věnuje výročí srpnových událostí roku 1968. Posluchačům nabízí unikátní nahrávky té doby již z noci na dnešek a naladit ho bude možné celý měsíc. Programové schéma, které má 28 hodin, poběží v časové smyčce 24 hodin denně. Právě v noci před 45 lety, 21. srpna 1968, vstoupila na území tehdejšího Československa vojska Varšavské smlouvy, aby "zastavila rostoucí kontrarevoluci". Události z roku 1968 připomene i Česká televize. Na ČT2 vysílá od soboty dokumentární trilogii Přerušené jaro.

Program Rádia Retro nebude zaměřen pouze na události noci z 20. na 21. srpna, ale na celé období Pražského jara. „Posluchači se mohou těšit na publicistické pořady od ledna do srpna 1968. Zároveň ale mohou slyšet ve vysílání Rádia Retro mnoho záběrů z těch nejdramatičtějších dnů od 21. do 28. srpna,“ říká moderátor a redaktor Českého rozhlasu Tomáš Černý.

Program Rádia Retro 1968 najdete zde.

Do vysílání však tvůrci zařadili i pořady „posrpnové“, na nichž je patrný markantní rozdíl mezi vysíláním před a po vpádu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa. „Rozdíl mezi tím, co rádio vysílalo třeba v březnu nebo v květnu, kdy si lidé ještě mysleli, že se to všechno podaří, a mezi tím, co je po srpnu, to je hodně velikánský skok a zlom,“ míní Černý.

  • Tomáš Černý: „V hlasech redaktorů, respondentů a lidí, kteří to vysílání vytvářeli, je slyšet určitá odvaha a odhodlání před srpnem. Potom obrovské emoce a obrovské odhodlání v těch srpnových dnech. A potom jsou ty hlasy pomalejší, jsou posmutnělé, jsou dramatičtější, jsou nejisté, protože nikdo nevěděl, co bude dál.“

Řada autentických záznamů, které má Český rozhlas ve svém archivu, ovšem nejsou jeho původními nahrávkami, nýbrž jsou to pásky od rozhlasových techniků nebo i samotných posluchačů, kteří toto zlomové období v československé historii stihli zaznamenat.

MF Dnes: Policie obvinila příslušníka StB za chytání lidí na falešné hranici

V období 45. výročí srpnové okupace se objevují nové informace i o praktikách, které komunisté používali po únoru 1948. Jedná se o akci StB Kameny, díky níž komunistická policie chytala uprchlíky přes hranice do pasti - šlo o falešnou hranici, která měla vyvolat v uprchlíkovi dojem, že je na Západě. Ten pak nevědomky mužům v amerických převlecích nahlásil i svoji rodinu a přátele.

Policie podle MfD právě nyní obvinila 92letého bývalého příslušníka StB Evžena Abrahamoviče, který dnes žije v Praze. Ten měl být krátce po komunistickém převratu v únoru 1948 jedním ze strůjců akce - hrozí mu i více než 10 let vězení. „Je to jedna z nejzrůdnějších akcí StB, jen na základě této akce strávili lidé ve vězení dohromady více než 500 let,“ uvedl publicista Vladimír Piskáček.