Klaus návrat do politiky nechystá, tvrdí Jakl

Praha - Exprezident Václav Klaus návrat do politiky nechystá, uvedl jeho dlouholetý spolupracovník Ladislav Jakl. Na politické scéně totiž není momentálně subjekt, který by mu za to stál, prohlásil Jakl. O možném návratu Klause se v poslední době spekuluje. Například deník Právo dnes napsal, že „Klaus je jen krok od návratu do politiky“.

„Na politické scéně momentálně není subjekt, který by mu za to stál. Je ale zajímavé poslední léta sledovat, jak je snadné opakovaně vyvolat vlnu podobných dotazů,“ konstatoval Jakl, kdysi tajemník Klause na Hradě a nyní člen správní rady Klausova institutu.

Návrat Klause do politiky si nepřeje ani veřejnost. Podle exkluzivního průzkumu agentury Median společně se STEM/MARK pro Otázky Václava Moravce se tři čtvrtiny obyvatel domnívají, že by se Klaus neměl do politiky vracet. Pokud by někdo jeho návrat uvítal, pak především ženy a příznivci ODS. Část představitelů ODS včetně nynějšího šéfa strany Martina Kuby v minulých dnech uvedla, že by před volbami chtěli spolupracovat právě s Klausem. Někteří z nich řekli, že Klaus by se měl do ODS přímo vrátit. Místopředsedkyně Miroslava Němcová ale sdělila, že považuje Klausův návrat za nesmysl, spolupráci by ale uvítala.

Sám Klaus se k výzvám k návratu do ODS vyjádřil zhruba před týdnem při tradičním výstupu na Sněžku, kde se sešel se svým nástupcem Milošem Zemanem. Klaus podle svých slov ODS zachraňovat nehodlá, i když „je to jeho dítě“. „V jistou chvíli se mi zdálo, že nějaká naděje je. Ale když jsem zase viděl kroky ODS v posledních hodinách a dnech, vylučování ze strany a výroky některých představitelů, primárně paní Němcové, tak jsem pochopil, že moje angažmá v této straně nepřichází v dnešní době v úvahu,“ prohlásil tehdy Klaus. 

Podle Zemanova kancléře Vratislava Mynáře je Klausovo rozhodnutí pochopitelné. „Chápu, že si nenašel ten správný subjekt v tom politickém guláši, který se tady dnes nachází,“ komentoval Klausův postoj Mynář. Zároveň podotkl, že Klaus a Zeman byli v politice dlouholetými partnery i soupeři a z tohoto pohledu by případné Klausovo angažmá mohlo být pro Zemana „zajímavé“, soudí Mynář.

Už zítra by mohl vývoj na české politické scéně získat jasnější kontury. Schází se totiž Poslanecká sněmovna a zákonodárci by měli hlasovat o jejím rozpuštění. Zástupci ČSSD, TOP 09 a Starostů, KSČM a Věcí veřejných tvrdí, že jejich poslanci by měli být přítomni v plném počtu a zvednout pro návrh ruku. Dohromady mají pohodlně víc než potřebnou ústavní většinu 120 hlasů. Pokud se tak stane, předčasné volby by mohly být 25. a 26. října. 

Vydáno pod