Kdo nepracuje, má vyšší důchod. Fámy přispívají k protiromským náladám

Praha – Na internetu se šíří falešné zprávy, jak zneužít sociální systém a přijít si tak na pěkné peníze. V podobném duchu se nesou i informace, že Romové nemusejí platit v lékárnách nebo že romským dětem město proplácí pomůcky do školy. Podle odborníků šíření podobných zpráv pomáhá zvyšovat protiromské nálady v problémových regionech.

Úřad práce nedávno dementoval příběh, ve kterém podepsaný Jiří Máška popisuje příběh Roma. Ten mu vypráví, jak ze státu získat co nejvíce peněz. Nejdůležitější je prý každý rok porodit dítě a pak si vyzvednout šek na částku 230 tisíc korun. „Žádná dávka se nedá vyplácet šekem nebo v hotovosti a už vůbec ne dopředu,“ vyvrátila nesmysl mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Znění dopisu + komentář Úřadu práce ke stažení zde

Autor vybájeného e-mailu se také zmiňuje o tom, jak je jednoduché získat finance třeba na nákup jídla, uhlí a oblečení. Podle něj si tak může pětičlenná rodina přijít až na 30 tisíc korun měsíčně. „Podle všeho se jedná o dávky pomoci v hmotné nouzi, tj. příspěvek na živobytí. Tyto dávky nemohou v případě takové domácnosti nikdy dosáhnout takové výše. Odvíjejí se totiž od výše životního minima,“ vysvětluje úřad.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková poukázala, že text je napsán poměrně inteligentně. „Dostávám e-maily od inteligentních lidí, kteří se mě ptají, jestli je to pravda. Materiál tohoto typu považuji za jeden z nejnebezpečnějších,“ uvedla Šimůnková. 

Socioložka Jiřina Šiklová:

„Takové zprávy zhorší protiromské nálady.“

Před protiromskými náladami, které se v poslední době projevují u části veřejnosti, varuje i Bezpečnostní informační služba. Podle ní tyto nálady představují pro bezpečnost státu větší problém než skupinky pravicových radikálů. Protiromských demonstrací v Duchcově nebo Českých Budějovicích se zúčastnilia i řada běžných občanů, kteří na akcích ventilovali svou nespokojenost s podle nich nedostatečným řešením problémů s romskou minoritou. BIS tak v zásadě potvrdila vyjádření odborníka na extremismus z Masarykovy univerzity Miroslava Mareše, podle kterého se do demonstrací proti Romům zapojují i důchodci nebo rodiče s dětmi, kteří shodně s extremisty potom radikalizují své chování.

Protiromské nálady (zdroj: ČT24)