Za zvlněnou D47 nebude policie nikoho stíhat

Praha - Zvlnění dálnice D47 nebylo podle policie trestným činem. Nebude proto nikoho stíhat a trestní oznámení, které podalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), odložila. ŘSD ale se závěry policie nesouhlasí a proti usnesení podalo stížnost. Společnost Eurovia, dodavatel stavby, se zatím k rozhodnutí vyjadřovat nechce. Informaci přinesla Mladá fronta DNES.

Podle generálního ředitele ŘSD Davida Čermáka policie odůvodňuje své rozhodnutí tím, že stavba byla řádně předána a že na ní vykonával pro ŘSD činnost technický dozor. „Jsme z toho velmi nepříjemně překvapeni, zvláště když jsme nebyli téměř vyslechnuti. K výslechu si pozvali jen správce stavby,“ řekl deníku. „Zvláštní věcí je i to, že nám bylo znemožněno nahlížet do spisů. Prý by to zhoršilo pozici Eurovie v arbitráži,“ dodal.

Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice v Ostravě začal v roce 2011, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Podle ŘSD společnost Eurovia nedodržela domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Eurovia to odmítá, kvůli poškozování dobrého jména podala na ŘSD žalobu.

Další trestní oznámení kvůli dálnici ale podalo i ŘSD. Týká se údajné záměny požadované oceli za levnější při stavbě některých mostů. „Je ve stadiu vyšetřování,“ sdělil deníku mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.