Jednotně opustíme sál, avizoval Benda za poslance ODS

Praha – Poslanci ODS jednotně opustí sál sněmovny při hlasování o návrhu na její rozpuštění. Jak již avizovali v minulých dnech, vadí jim neukončený legislativní proces některých zákonů, jako třeba doprovodných norem k občanskému zákoníku, zákon o sociálních službách nebo zákon omezující podporu obnovitelných zdrojů. Že zvednou ruku pro návrh, deklarují poslanci ČSSD, TOP 09, KSČM a Věcí veřejných - dohromady drží 133 hlasů. Pro rozpuštění sněmovny je nezbytná ústavní většina 120 poslanců. Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny začíná ve 14:00 a ČT24 jednání odvysílá v přímém přenosu.

„Proto se poslanecký klub ODS před hlasováním o rozpuštění sněmovny domluvil, že jednotně opustí sál a hlasování se nezúčastní,“ prohlásil šéf poslanců ODS Marek Benda. Dodal, že poslanci stejně jako výkonná rada vyzývají Senát, aby se zdržel zneužití institutu zákonných opatření v případě, že k rozpuštění sněmovny opravdu dojde.

Opustit sněmovnu při hlasování považuje pověřený předseda ODS Martin Kuba za naprosto standardní politický postup. „Protože pokud mají některé politické strany pocit, že naprosto nejlepším a jediným řešením je okamžitě a rychle bez zájmu, jak dopadnou tyto zákony, se předhánět o to, zda budou volby o týden, nebo 14 dní dříve, tak my na to máme trochu jiný pohled. Byť nerozporujeme, že řešením současné situace jsou předčasné volby, jsme připraveni o nich diskutovat, ale tohle jsou věci, u kterých jsme přesvědčeni, že by poslanci měli svou práci dokončit,“ přiblížil ke kroku občanských demokratů výkonný předseda strany Martin Kuba.

Brífink ODS k hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny (zdroj: ČT24)

Za VV kývne na rozpuštění 10 poslanců

Předseda Věcí veřejných před hlasováním znovu potvrdil, že VV podpoří návrh na rozpuštění sněmovny, a to všemi hlasy poslanců této parlamentní frakce. „Deseti přítomnými poslanci,“ upřesnil šéf VV. Připomněl politické zásluhy strany i osočování protivníky, které přineslo „stín na mediálním obrazu“. „Předčasné volby jsou jediným řešením současného marasmu sněmovny…,“ dodal Bárta s tím, že jeho strana se případných předčasných voleb zúčastní.

Brífink Věcí veřejných k hlasování o rozpuštění sněmovny (zdroj: ČT24)

Pro předčasné volby je i Jiří Paroubek

„Chtěl bych říct hned v úvodu, abych vás nenapínal, že jsem připraven tento krok podpořit,“ prohlásil předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek k hlasování o návrhu na rozpuštění sněmovny. Podle něj se většina politických stran rozhodla pro předčasné volby, protože si myslí, že na nich vydělají; ODS je pak prý účelově odmítá.

Brífink NS-LEV21 k hlasování o rozpuštění sněmovny (zdroj: ČT24)

Sobotka: Řešení ODS je nedůstojné, my budeme hlasovat jednotně

„Jsem rád, že tady dnes stojíme opět a máme mnohem reálnější naději na to, že se nám sněmovnu podaří rozpustit, že se nám podaří otevřít pro celou českou společnost cestu z této politické krize v podobě nových voleb, které dají občanům demokratickou šanci, aby rozhodli o budoucnosti ČR,“ prohlásil před mimořádnou schůzí Bohuslav Sobotka za ČSSD, jejíž poslanci prý jednotně zvednou ruku pro jediné „racionální řešení“. Postoj ODS, která při hlasování odejde ze sněmovny, je podle šéfa ČSSD zbabělý a nedůstojný.

Brífink ČSSD k hlasování o rozpuštění sněmovny (zdroj: ČT24)

Za KSČM si hlasování nenechá ujít ani poslankyně se zlomenou nohou

„Jsme kompletní, dokonce i kolegyně, která má zlomenou nohu, přijela na vozíku,“ konstatoval před hlasováním místopředseda komunistů Jiří Dolejš. „Jsme pro rozpuštění sněmovny od jara, tohle trápení je třeba co nejrychleji ukončit, takže komunističtí poslanci jsou, jak se říká, ready,“ shrnul postoj zákonodárců KSČM.

Jiří Dolejš ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)
  • Pro rozpuštění sněmovny je třeba ústavní většina 120 hlasů. K tomu by měly stačit hlasy ČSSD, TOP 09 a Starostů, KSČM a Věcí veřejných, jejichž zástupci tvrdí, že jejich poslanci by měli být přítomni v plném počtu a zvednout pro rozpuštění ruku.