Zajímá vás úspěšnost škol u maturit? Výsledky poprvé přímo od Cermatu

Praha - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) zprovoznilo webové stránky, na nichž se lze dobrat výsledků škol u státních maturit v tomto roce. Úředníci chtějí tímto krokem zamezit dezinterpretacím a amatérsky odvozeným žebříčkům, které se v minulosti objevily v některých médiích.

Cermat i ministerstvo školství se v minulosti opakovaně bránily vytváření jakýchkoli žebříčků, nový přehled klasické celorepublikové žebříčky sestavit sice neumožňuje, dává ale možnost srovnat školy v částech dané zkoušky z jednotlivých předmětů podle kategorií a kraje, v němž školy sídlí. Například ukáží zájemci úspěšnost osmiletých gymnázií Plzeňského kraje z písemné práce z českého jazyka.

V sekci agregovaná data si mohou uživatelé nastavit srovnání podle předmětu, typu zkoušky, typu školy a kraje, ale také si najít přímo konkrétní školu. Poté uvidí například, kolik lidí se k dané zkoušce přihlásilo, kolik jich uspělo a jaké bylo průměrné umístění v percentilech.

Grafické srovnání pak nabízí možnost porovnání v daném předmětu dvou konkrétních škol nebo krajů. Cermat upozorňuje, že při srovnání chybí třeba výsledky žáků s uzpůsobenými podmínkami, tedy například handicapovaných.

Z doprovodného vyjádření Cermatu: Za jakékoli interpretace, řazení, seskupování či jiné operace s publikovanými daty než ty, které jsou provedeny Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání (Centrum) pro účely této aplikace, nenese Centrum žádnou odpovědnost.

Odborníci už od spuštění jednotných maturit před třemi lety varují před plošným srovnáním, mohlo by prý pro zřizovatele fungovat jako jakýsi bič na školy. „V žádném případě je (data) nedoporučuji používat jako solitérní ukazatele kvality. Mohou ale uživateli posloužit jako racionální základ pro směrování dalších kroků při výběru školy, oboru či k tvorbě náhledu na ekvivalentní část vzdělávacího systému,“ tvrdí šéf Cermatu Jiří Zíka.

Cermat ke zpřístupnění výsledků přistoupil právě kvůli „nešťastným dezinterpretacím dat“, kdy někteří novináři, ale také třeba bývalý ředitel Cermatu Pavel Zelený, vytvářeli vlastní žebříčky úspěšnosti škol.

Ministerstvo spuštění stránek vítá

„Zpřístupnění výsledků maturit vítám a vnímám jako další krok k větší transparentnosti a otevřenosti Cermatu a zpřístupnění výsledků maturit vůči veřejnosti,“ uvedl první náměstek ministra školství Jindřich Fryč. Právě po projednání s ministerstvem Cermat web spustil, v budoucnu chtějí úředníci zpřístupňovat ještě více informací. Zveřejňování dat ale nesmí být v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů.