Němcová: Rozpuštění sněmovny bude budoucnost vnímat negativně

Praha – Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová byla mezi pouhými sedmi poslanci, kteří aktivně hlasovali proti rozpuštění dolní komory. „Já se pořád snažím ten parlament chránit,“ komentovala své rozhodnutí poslankyně. Rozhodnutí svých spolustraníků sál při hlasování opustit nekritizuje, v rozpuštění sněmovny ale vidí jen další krok k politické nestabilitě a nekontrolované uvolnění pole působnosti v demisi vládnoucí vládě. „Rozpustit sněmovnu není správný krok. Poslanci mají svůj úkol dokončit,“ upozornila Němcová.

Poslední den sněmovny prý Němcová neprožívala příliš emocionálně, protože s jejím rozpuštěním realisticky počítala. Přesto ale stojí za tím, že dnes rozpuštěná sněmovna vykonala mnoho důležitých – i když ne vždy pozitivně hodnocených - kroků, ať už jde o vyrovnání státu s církvemi, nebo přímou volbu prezidenta. A zastala se i svých poslaneckých kolegů. „Jednoduchou nálepku, že ten, kdo je poslanec, ten má na sobě jakési Kainovo znamení a do slušné společnosti nepatří, tu já odmítám,“ uvedla Němcová.

„Sněmovna je teď vyšachována ze hry,“ upozornila Němcová, která se obává, že Senát s levicovou většinou využije současné krize k protlačení některých zákonů, které se až doposud prosadit nedařilo. Senátem odhlasovaná zákonná opatření jsou totiž schvalována na první schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny, kdy se nově zvolení poslanci teprve orientují ve svých úkolech a podle Němcové tak hrozí, že v podstatě mimochodem odhlasují i některé důležité změny.

Němcová je přesvědčená o tom, že rozpuštění sněmovny byla velká chyba také proto, že důležité zákony, jako je občanský zákoník nebo omezení podpory pro fotovoltaiku, spadnou pod stůl. V Interview ČT24 řekla, že za rychlým rozhodnutím sněmovny mohou stát právě solární baroni.

  • „Jeden z motivů toho rychlého rozhodnutí rozpustit se dneska, nečekat na dokončení legislativního procesu, je právě fotovoltaika. Solární baroni, kteří se pokoušeli všemi možnými způsoby, aby nebyl narušen jejich byznys, a já jsem toho byla svědkem, kdy, bohužel, se nám stalo, že mezi sněmovnou a Senátem v zákoně o odpadech byl před několika měsíci konflikt právě kvůli fotovoltaice, tak tehdy to nějak zkusili a teď to zkusili znova.“
Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Jako zásadní problém rozpuštění sněmovny Němcová vnímá to, že v tuto chvíli nechali zákonodárci Rusnokovu vládu řídit zemi zcela bez kontroly. „Říkali jsme, že nechceme nechat volné pole vládě Miloše Zemana, a místo toho jim uvolníme ruce rozpuštěním sněmovny,“ uvedla odcházející předsedkyně Poslanecké sněmovny.

  • „Považuji rozpuštění sněmovny za krok, který budoucnost nebude vnímat jako správný krok parlamentu a posílení demokracie.“

Němcová se při hlasování zachovala jinak než většina poslanců její domácké strany, svůj krok ale nepovažuje za rozchod s ideály ODS. „Je správné, že jsem na hlasování zůstala. Předsedkyně sněmovny má zůstat i na to poslední hlasování,“ myslí si Němcová, podle níž je jasné, že poslanci ODS svým nehlasováním také vyjádřili nesouhlas s rozpuštěním sněmovny.

„Dámy a pánové, přeji vám do osobního života, ať už vás cesty povedou kamkoli, aby se vám dařilo, aby ve vašich rodinách vládla pohoda, abyste byli zdraví, a přijmete-li příště na sebe úkol býti poslankyní nebo poslancem, abyste věřili a věděli, že to je úkol na celé volební období a že tady nejste zvolení od toho, aby když to někoho napadne, abyste zamávali rukou a rozpustili se,“ zakončila Němcová poslední schůzi současné Poslanecké sněmovny.