Hladovkou proti komunistům: Vzpomínka na srpen 1968

Praha – Na prostranství před Národním muzeem se dnes připomínají oběti okupace trochu jinou cestou - řetězovou hladovkou. Ta již 226. den upozorňuje na to, že komunisté by do veřejných funkcí patřit neměli. Započali ji studenti v jižních Čechách, kteří tak protestovali proti krajské koalici ČSSD s komunisty. Každý den jeden člověk drží hladovku za jednu oběť minulého režimu. Ode dneška se tímto způsobem budou připomínat přímo oběti okupace. Hladovky se zúčastní například Marta Kubišová, Miloš Forman, Miroslava Němcová či Jan Hřebejk.

„Hladovku zahájili jako určitý protest proti tomu, že se komunisté navracejí do veřejných funkcí, jihočeští studenti. Poté se přesunula na celostátní úroveň,“ uvedl Petr Marek, koordinátor projektu Bez komunistů.cz. Před muzeem se nachází zároveň i putovní expozice, která se za několik dní dostane například do Liberce. „Cílem je probudit českou veřejnost, aby již definitivně skoncovala s postkomunismem, abychom se zbavili dědictví komunismu, které jako marasmus za sebou táhneme od roku 1989,“ dodal Marek. Akce má podle něj napomoci tomu, aby se společnost s komunistickou minulostí postupně vyrovnala.

Petr Marek na brífinku
Zdroj: ČT24/Jaroslav Fiala

Ode dneška bude hladovka každý den připomínat jednu oběť okupace. Dnes do ní chtěl vstoupit například světoznámý režisér Miloš Forman, ale protože ji nyní sám nemůže podstoupit ze zdravotních důvodů, budou ji za něj držet jeho synové Petr a Matěj s rodinami. V sobotu drží hladovku Marta Kubišová, příští týden se jí zúčastní i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, režisér Jan Hřebejk, Václav Marhoul či herec Jan Hrušínský.

A jak dlouho budou chtít organizátoři řetězovou hladovku držet? „Protože komunisté zabili v českých zemích víc než deset tisíc lidí, tak bychom ji teoreticky mohli držet celá léta, také se nám hlásí spoustu dalších zájemců. Minimálně rok hladovka trvat bude,“ uzavřel Marek.

Vydáno pod