Mynář: Nepředpokládám, že Zeman v kampani SPOZ pomůže

Praha – Hradní kancléř Vratislav Mynář nepředpokládá, že prezident Miloš Zeman pomůže Straně práv občanů Zemanovci (SPOZ) v předvolební kampani. Uvedl to v Interview ČT24 s výhradou, že sám by prezidentovo angažmá ocenil. Právě před hradní podporou SPOZ dnes varoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podle kterého by tak prezident porušil nadstranickost svého úřadu.

„S panem prezidentem ani nikdo z SPOZ nemluvil o jakémkoli způsobu prezentace a možném způsobu účasti pana prezidenta ve volbách. Jak znám pana prezidenta, zase dodrží slovo, a pokud říká, že je nadstranickým prezidentem, což je, tak nám nedovolí použít ani milimetr ze svého času pro kampaň SPOZ,“ prohlásil kancléř Vratislav Mynář, který v minulosti Zemanovcům předsedal.

Kancléř tak reagoval na dnešní prohlášení šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky, který Zemana vyzval k politické zdrženlivosti. „Já si myslím, že by pan prezident měl odolat pokušení angažovat se v kampani Zemanovců, protože by mohl riskovat v této věci porážku,“ prohlásil Sobotka. „Není vůbec jisté, jestli se Zemanovci do Poslanecké sněmovny dostanou a roli prezidenta, který spojuje společnost, by slušela větší nadstranickost než orientace na jednu poměrně úzce pojatou politickou stranu.“

Mynář ovšem zároveň uvedl, že se coby někdejší předseda SPOZ pokusí prezidenta získat: „Můžu garantovat, že to určitě zkusím, ale obávám se, že nám pan prezident nevyjde vstříc.“

Mynář by rád kandidoval, záleží na Zemanově slově

Sám kancléř v těchto dnech také zvažuje, zda bude za Zemanovce ve volbách kandidovat; osobně by tak podle vlastních slov učinil rád, klíčový pro něj ale bude názor prezidenta, který vyslechne v pátek. „SPOZ je pro mě srdcová záležitost, i díky SPOZ jsem tam, kde jsem, mám SPOZ co vracet a byl bych velmi rád, kdybych jí mohl pomoci. Záleží na tom, co mi řekne pan prezident, protože dneska je to můj šéf. Jsem loajální zaměstnanec,“ prohlásil.

V případě, že by se cesta pro jeho kandidaturu otevřela, chce Mynář i v době předvolebního boje působit jako šéf prezidentovy kanceláře. Setrvání v úřadu by zvažoval teprve v případě, že by se mu podařilo dostat do sněmovny. „V případě úspěchu je naprosto neslučitelné, že bych zastával obě funkce. Pak bych se musel rozhodnout,“ konstatoval.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod