Na receptech nově může být místo názvu léku jen účinná látka

Praha - Pacienti se od konce července mohou setkat se zcela novým způsobem předepisování léčivých přípravků. Na recept jim mohou lékaři psát místo firemního názvu jen účinnou látku. Vyznačit musejí lékovou formu, sílu a množství přípravku. Takové recepty se v lékárnách zatím objevují ale ojediněle. Podle šéfa České lékárnické komory Lubomíra Chudoby jde ale jen o možnost, nikoliv povinnost.

Chudoba doufá, že novinka přinese pro lékaře i určité zjednodušení, a to zejména u léků, které mají jen jednu účinnou látku. Předepisování léku tímto způsobem začal chystat v roce 2011 v balíku reformních zákonů tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Lékaři návrh kritizovali, léky se stejnou účinnou látkou mohou obsahovat různé další látky, což pacientovi nemusí vyhovovat. Tvrdili, že ztratí kontrolu nad léčbou, za niž nesou odpovědnost. Chudoba v této souvislosti ale podotkl, že i nadále zůstává v platnosti možnost, kdy lékař napíše na recept poznámku „nezaměňovat“, a pacient tak žádný jiný lék nedostane. To se praktikuje již dnes u lidí, kteří jsou například na určité léky alergičtí nebo jim zkrátka nesedí. 

Podle lékárníků se lékaři obávali, že ztratí část svých pravomocí. Při výběru léku naopak stoupne vliv pacienta a lékárníka, na kterého se pacient obrátí o radu. „Výběr přípravku záleží na dohodě lékárníka s pacientem, který má i nadále svobodnou volbu ve výběru svého léku v rámci předepsané účinné látky a její lékové formy, síly a velikosti balení,“ uvedl mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. V praxi to znamená, že pokud vám lékař na recept napíše jen účinnou látku, a ne konkrétní lék, můžete i tak v lékárně trvat na vydání „svého“ léku. „Pacient v tomto bude hrát prim,“ potvrdil Chudoba. „Pacientova svobodná volba musí být upřednostněna před jakýmkoli jiným zájmem,“ zdůraznil Krebs v reakci na spekulace, že by výběr léku mohl být ovlivněn i tím, jakého dodavatele léků lékárna má.

K podpisu prezidenta Miloše Zemana míří také dvě předlohy, které navzdory kritikům schválil Senát. Nově by měl seznam návykových látek vycházet z nařízení vlády, a nikoliv ze zákona; totéž se má týkat chemikálií, které lze k výrobě drog zneužít. Normy umožní státu rychleji zakročit, pokud se na české drogové scéně objeví nové narkotikum. 

Rozhovor s Lubomírem Chudobou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod