Policie dala obžalovat šéfku ERÚ Vitáskovou za solární podvod

Olomouc/Brno – Kriminalisté navrhli olomouckému vrchnímu státnímu zastupitelství, aby obžalovalo předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) z toho, že napomáhala trestnému činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle policistů měla Vitásková „přivřít oči“ nad vydáváním podezřelých licencí dvěma solárním elektrárnám. Vedle šéfky ERÚ chtějí policisté obžalovat ještě devět dalších lidí.

„Dnešního dne mi policisté předali celý spis s návrhem na podání obžaloby v případě všech deseti obviněných včetně šéfky úřadu Aleny Vitáskové,“ uvedl žalobce Radek Metzlík. „Vzhledem k tomu, že jsem v tomto případě detailně seznámen s celou důkazní situací, protože jsem se účastnil všech úkonů vyšetřování, předpokládám podání obžaloby ve lhůtě několika týdnů.“

Případ, který dozoruje brněnská pobočka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, se týká údajného podvodného získání licence na dvě severočeské fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku. Podle policistů se skupina snažila připojit elektrárny k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, ačkoliv ještě nebyly dokončené. Podle informací ČT se případ týká chomutovských fotovoltaických elektráren Saša–Sun a Zdeněk–Sun.

Připojením by byla elektrárnám garantována podstatně vyšší cena za výkup elektřiny než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011 a pokud by se na podvod nepřišlo, během příštích 20 let by kvůli garantované vyšší ceně za výkup takto vyrobené elektřiny vznikla podle státního zástupce škoda 1,9 miliardy korun. Elektrárny by totiž každý měsíc inkasovaly zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny.

Vitásková obvinění odmítá

Sama předsedkyně regulačního úřadu měla zhatit přezkum vydání podezřelých licencí. „Napomohla ke spáchání tohoto trestného činu tím, že věděla o předchozích osobních a obchodních kontaktech ředitelky odboru licencí s osobou jednající za obě elektrárny u úřadu. Tyto skutečnosti nasvědčují o její možné podjatosti, kterou zamlčela před jejím přímým nadřízeným. Ten ji mohl vyloučit z rozhodování,“ prohlásil již před časem žalobce. Vedle šéfky ERÚ jsou mezi obviněnými také zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren (stíháni za podvod či pokus o něj), stíháni jsou i zaměstnanci ERÚ.

Vitásková nechtěla aktuální vývoj komentovat, obvinění ale dlouhodobě odmítá a považuje ho za součást účelové kampaně s cílem poškodit ERÚ i ji osobně. „Považuji jej za absurdní účelový materiál, který má vést k destabilizaci Energetického regulačního úřadu a dehonestaci mé osoby,“ prohlásila už letos v březnu.

„Paní předsedkyně považuje tento vývoj věcí za naprosto absurdní, protože v průběhu přípravného řízení nebylo prokázáno, že by došlo k trestnému činu,“ dodal dnes mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Úřad navíc tvrdí, že správní řízení, které má přezkoumat udělenou licenci, pořád běží, a tak je podle mluvčího napadání jeho zaměstnanců předčasné.

Události o Aleně Vitáskové (zdroj: ČT24)