Horko na silnicích: Vyčerpaní řidiči zavinili příliš smrtelný červenec

Praha – Červencové nehody na tuzemských silnicích si vyžádaly 72 obětí. Číslo je proti předchozímu měsíci dvojnásobné. Policie za tím vidí únavu způsobenou i extrémně horkým počasím. Právě vyčerpání řidičů se stává čím dál častější příčinou havárií.

Unavený řidič má podobně zpomalené reakční schopnosti jako podnapilý člověk. Pokud si tedy před jízdou řádně neodpočinete, je nebezpečí nehody stejně vysoké, jako když vypijete několik panáků tvrdého alkoholu. „Horší vnímání, horší schopnost zpracovávat několik podnětů najednou. Je tak dvakrát až pětkrát vyšší pravděpodobnost účasti na fatální dopravní nehodě,“ varuje Raman Budský, ředitel BESIPu.

Dusivý konec července přinesl nejvíce smrtelných nehod

V červenci bylo nejvíce smrtelných nehod na silnicích od 17. do 29. 7. V těchto dnech, kdy rtuť teploměru ve dne přesahovala 30 stupňů, zemřelo celkem 47 obětí. Za celý měsíc pak při nehodách zemřelo 72 lidí. Červenec je tak nejtragičtějším měsícem v roce. „Mohlo mít vliv to, že řidič přehlédl dopravní značku vlivem slunného počasí nebo jakousi nepozorností, když projížděl místem, které zná,“ konstatoval ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Srpnová statistika je podle dopravních policistů zatím o něco příznivější. Jejich ředitel ale varuje: Přestože už teploty nemají být tak extrémně vysoké, na silních bude aut přibývat. Do konce prázdnin zbývá už jen deset dní a lidi se začnou vracet z dovolených. Policie se proto zaměří především na hlavní rekreační tahy.

Reportáž o rizicích řízení v horku (zdroj: ČT24)