Se sněmovnou padla i novela o pomoci znevýhodněným zaměstnancům

Praha – Úterní rozpuštění Poslanecké sněmovny zastavilo novelu zákona o sociálních službách, která si kladla za cíl napravit pozici zaměstnanců se zdravotním znevýhodněním. V současnosti platný zákon totiž tuto kategorii pracujících nezvýhodňuje a firmám na ně nedává daňové úlevy; o osoby se zdravotním znevýhodněním tak zaměstnavatelé ztrácejí zájem.

Osob zdravotně znevýhodněných je v Česku přes 40 tisíc. Jedná se například o astmatiky, cukrovkáře nebo osoby s nejnižší formou roztroušené sklerózy. „Jsou to lidé, kteří neberou invalidní důchody, jsou to lidé, kteří jsou nejvíce ohroženi a sociálně vyloučeni,“ varuje poslankyně za ODS Lenka Kohoutová, která novelizaci prosazovala. Její zákonná úprava počítala s tím, že bude kategorie znevýhodněných pracujících obnovena.

V současnosti a bez daňových úlev totiž provozovatelé firem ztrácí o takové zaměstnance zájem a častokrát netolerují jejich potřeby. Lidé s handicapem tak dlouhodobě zůstávají na úřadech práce.

O znovuzavedení zvláštní kategorie navíc usilují i někteří zaměstnavatelé, mj. proto, že lidé s lehčími zdravotními problémy jim pomáhali s těmi vážně postiženými. „V Česku ten systém vůbec nefunguje, třeba v Německu mají firmy pro tyto lidi speciální oddechové místnosti,“ uvedl podnikatel Pavel Soukup.

Události o práci zdravotně znevýhodněných (zdroj: ČT24)