Šťastný chystá stranu pro Klause. Fúzi s Bobošíkovou nevyloučil

Praha – Poslanec za ODS Boris Šťastný vystoupil ze strany a oznámil, že se chce zasadit o vytvoření politického subjektu pod vedením Václava Klause. Zároveň nevyloučil fúzi se Suverenitou Jany Bobošíkové, která by Klause ve svých řadách rovněž ráda uvítala. Klaus se s Bobošíkovou dnes sešel. Mluvili spolu o současné politické situaci, Bobošíková sdílnější k obsahu schůzky nebyla.

Podle Klausova dlouholetého spolupracovníka Ladislava Jakla exprezident návrat do politiky nechystá, mohl by ale podpořit nějakou „nadějnou sílu“, která by odpovídala jeho idejím. Bobošíková už dříve uvedla, že by si přála, aby Klaus její stranu podpořil, případně jí propůjčil své jméno. Strana by se pak podle Bobošíkové mohla jmenovat Suverenita a prosperita - Klausovci. „Suverenita je nyní to platforma lidí, kteří sdílejí myšlenky Václava Klause,“ podotkla Bobošíková. „Jsou-li to opravdu klausovsky uvažující lidé, pak jsem rád, že existují,“ napsal Klaus už dříve ČT v SMS zprávě.

Novou politickou stranu pod Klausovým vedením si přeje i poslanec Boris Šťastný, který dnes opustil ODS. „Nemohu už kandidovat za stranu, která opustila své ideje. Zradila své voliče tím, že nedodržela, co jim před volbami slíbila, a nikdo z vedení se za to neomluvil a ve straně nedošlo k žádné změně,“ uvedl Šťastný. „Nemohu bojovat za stranu, kde její vedení totálně ztratilo sebereflexi a v členské základně se nenašla odvaha, síla a vůle to změnit. Po patnácti letech aktivního členství jsem se současně rozhodl z Občanské demokratické strany k dnešnímu dni vystoupit a své členství v ní tak ukončit.“

Krok Borise Šťastného přichází krátce poté, co exprezident Klaus opakovaně odmítl možnost svého návratu do ODS. O ní se diskutovalo zejména s ohledem na vnitřní krizi strany, kterou ještě oslabil pád vlády a odchod premiéra Petra Nečase.

Boris Šťastný: "Bude záležet na dalších stranách, jestli budou ochotné hledat míru kompromisu, integrace české pravice a jestli se nám podaří ve složité situaci pro naši zemi se nějak sjednotit."

Sám Šťastný přitom neví, zda se bude chtít Klaus do čela nové strany postavit. „Rád bych učinil vše pro to, aby byly vytvořeny podmínky pro vznik nového politického subjektu pod vedením bývalého prezidenta republiky Václava Klause, pokud se do jeho čela bude chtít postavit. Já pevně doufám, že se tak stane,“ napsal v prohlášení. Nová strana by podle něj měla zachránit zemi před nástupem komunistů a obnovit a sjednotit pravicovou politiku v Česku.

  • „ODS opustila ideje, na kterých vznikala. Teď se musí sjednotit lidé, kteří chtějí, aby Česká republika měla silnou pravicovou stranu: aby se někdo dokázal postavit za ekonomickou prosperitu, za nízké daně, za malý stát, za omezování byrokracie nebo za národní suverenitu,“ řekl Šťastný v Událostech, komentářích. 

Poslanec nevyloučil ani spolupráci s Janou Bobošíkovou. „Strana Suverenita je dalším střípkem v mozaice lidí, subjektů, politických stran, které si uvědomují, že je tady potřeba něco udělat. Nechci zavírat dveře nikomu. Je na každém jednotlivém člověku, jak se rozhodne.“  S Bobošíkovou se Šťastný sejde během zítřejšího dne.

Kuba a Němcová jednohlasně: Rozdrobená pravice levici neporazí

Šťastný byl členem ODS v Praze 10, která je delší dobu v opozici proti současnému vedení pražského regionu v čele s předsedou pražské ODS Bohuslavem Svobodou. Z ODS Prahy 10 byl také Tomáš Hrdlička, který byl označován za šedou eminenci občanských demokratů a za jednoho z takzvaných kmotrů. Šťastný už letos v dubnu rezignoval na post pražského zastupitele. Uvedl, že nesouhlasí se způsobem vedení města a děním v koalici ODS a TOP 09. Členem zastupitelstva hlavního města Prahy byl od roku 2010.

Pověřený šéf ODS Martin Kuba Šťastného krok chápe jako důsledek krize, ve které se strana ocitla. „Situace v ODS po minulém vedení nějak charakterizována je, ústupky, které jsme v koalici udělali, a programové chyby, které se odehrály, vyvolávaly ve straně tenzi a některé kroky, které se dnes dějí, jsou toho vyústěním,“ konstatoval s tím, že „to poslední, co teď pravice potřebuje, je začít se drolit“.

Totéž si myslí i šéfka dolní komory Miroslava Němcová. Uvedla, že Šťastný tento krok na úterním jednání poslaneckého klubu neavizoval, a naopak mluvil o tom, jak se má ODS postavit k předčasným volbám. I ona jeho krok ale respektuje. „Obávám se však, že drobení pravice není cestou k porážce levice,“ dodala.

Vydáno pod