Ivo Rittig, hybatel zdejší politiky na vejminku v Monaku, promluvil

Praha - Za minulého režimu údajně vekslák a dnes významný „politický podnikatel.“ Jméno Ivo Rittiga se vždy skloňovalo v souvislosti s čelními korupčními skandály české politiky a nejinak je tomu v případě kauzy Nagyová, která přinesla pád vlády a předčasné volby. Justici však Rittig dosud unikal a dění v Česku současný obyvatel monackého knížectví nekomentuje. Teď však k sobě domu na francouzské riviéře pustil reportéra ČT Jiřího Hynka. Exkluzivní rozhovor s Rittigem, v němž mimo jiné hovoří o svých vztazích s politiky, přinesou dnešní a zítřejší Události ČT.

Zámožný muž Rittig zbohatl oficiálně na obchodech s módou, které provozoval v centru Prahy a na pražském letišti. V nich tvořily sortiment známé světové značky jako Versace či Dolce & Gabbana nebo exkluzivní křišťálové zboží. Jeho obchody na prestižních pražských ulicích sousedily s podobnými obchody Tamary Bendlové-Kotvalové, bývalé manželky někdejšího ministra Petra Bendla.

Brzy se začal objevovat v zákulisí politických jednání, spojených především s ODS. Média ho v roce 2009 označila jako šedou eminenci Petra Bendla. Fond proti korupci později Rittiga obvinil, že na jeho účty přicházely desítky milionů korun za provize z pražského Dopravního podniku za tisk jízdenek a nákup nafty. Z každé jízdenky měla mít Rittigova firma sedmnáct haléřů a v souhrnu až miliardy korun. Obvinění Rittig odmítal.

Kmotři jako na běžícím pásu

Sedmačtyřicetiletý Rittig si jakožto zručný lobbista dokázal udělat známé u mnoha významných politiků. Jasně znát to bylo podle Lidových novin například v roce 2009 při kongresu ODS, kterého se Rittig účastnil. „Během kongresu obsadil jeden ze stolků v místním baru, kde se střídali ostatní kmotři jak na běžícím pásu. Chvilku s ním seděl Patrik Oulický, jindy zas bývalý senátor Alexandr Novák. Někdy se zastavili další členové strany. Třeba místopředseda Petr Gandalovič,“ popisovaly Lidové noviny v listopadu 2009.

Jeho lobbing minimálně v resortu dopravy byl v té době zřejmě tak silný, že následující ministr Vít Bárta (VV) jemu a dalším lobbistům v roce 2010 zakázal na ministerstvo vstup. Jeho jméno je spojené mimo jiné s nejasnými zakázkami v podniku Lesy ČR ještě za vlády ministra Ivana Fuksy (ODS). S Rittigem se před kongresem občanských demokratů loni v listopadu sešel i úřadující předseda Martin Kuba, který prý „mapoval situaci ve straně“.

Důležitým oborem pro Rittiga je solární byznys - především ve spojení s firmou Amun.Re. Její vlastnická struktura je velmi neprůhledná, figurují v ní ale jména napojená na Rittiga. Z tohoto oboru u něj měly končit stamiliony. Amun.Re prodala energetickému gigantu ČEZ předražené solární elektrárny - celkem za pět miliard korun - a také proto se o Rittigovi hovoří jako o jednom ze „solárních baronů“.

Už roky měl Rittig spolupracovat s šéfkou Nečasova kabinetu Janou Nagyovou. Na jeho pražské adrese protikorupční tým maskovaný kuklami během zátahu prováděl prohlídku. Podle mnohých znamená kontakt s Nagyovou jasné napojení na bývalého premiéra, podle Nečase jen to, že Nagyová plnila jeho příkaz – údajně chtěl bývalý premiér získat zákulisní informace z pražského podnikatelského suterénu.

Rittig se ale mezitím přesunul do Monaka. A zdejší policejní vyšetřování ho, zdá se, příliš nevzrušuje. Jeho zdejší obhájkyně Karolína Babáková uvedla, že její klient je sice připraven podat policii vysvětlení na otázky, ale v Česku nebude až do října. Chtějí-li ho prý vyšetřovatelé vyslýchat, musejí buď počkat, nebo se za ním vypravit do Monaka.