Pithart v OVM: Prezidentská republika u nás zatím nehrozí

Praha – Česká republika nadále zůstává parlamentní demokracií a prezidentská či poloprezidentská republika u nás nehrozí. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl bývalý předseda Senátu Petr Pithart. „Je to strašení, já tomu prostě nevěřím. Poslední týdny ukazují, že s politickou stranou Miloše Zemana to nebude tak horké. Dokonce se domnívám, že výroky představitelů SPOZ v této chvíli spíše posilují pravici,“ prohlásil bývalý český premiér Pithart.

Změny od parlamentní k poloprezidentské republice by mohly podle Pitharta nastat, kdyby Zemanovci dosáhli velkého úspěchu ve volbách a kdyby měl prezident silnou většinu ve sněmovně, což ale zatím nehrozí. K takové změně pak často dochází fakticky a nemusí se kvůli tomu měnit pravidla hry. Pithart v této souvislosti připomněl Rusko za Borise Jelcina, kdy ústava v roce 1993 zavedla poloprezidentský systém, který se ale postupem času díky velké autoritě a podpoře Vladimira Putina de facto posunul k republice prezidentské. „V ústavě byste to ale ne vždycky našli,“ podotkl Pithart.

Bývalý český premiér zatím nevidí možnost, že by v České republice rostla silná prezidentská strana, byť jí přibývají členové, což označil za konjunkturální záležitost. Ve velký úspěch SPOZ ve volbách příliš nevěří, protože strana se dopouští chyb, jako je například snaha bývalého předsedy Vratislava Mynáře kandidovat za stranu ve volbách a zároveň být kancléřem prezidenta republiky nebo úvahy SPOZ o spolupráci s Josefem Dobešem, jedním z nejméně oblíbených ministrů vlády Petra Nečase.

Petr Pithart v OVM (zdroj: ČT24)

Pithart: Druhé nezvolení Sváčka je historická událost

Pithart dále v Otázkách ocenil jako historickou událost, že Senát ani napodruhé nezvolil předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka ústavním soudcem, byť ho předtím osobně podpořil prezident Zeman. Loni Sváčka neúspěšně Senátu navrhoval tehdejší prezident Václav Klaus. Podle Pitharta pro řadu senátorek a senátorů šlo o urážku Senátu a nedostatečný respekt prezidenta k instituci, která už Sváčka jednou odmítla, byť byla v té době jinak složená.

Výrok prezidenta Zemana při projevu v Senátu o tom, že po posledním rozhodnutí Nejvyššího soudu ve věci tří poslanců ztratil důvěru v tuto instituci i v její představitele, označil Pithart za katastrofální a za nejnešťastnější Zemanův výrok.

Petr Pithart o Zemanově „ztrátě důvěry“ v Nejvyšší soud:

„To je katastrofální výrok a tady bych řekl, že se nám vyjevuje, v čem podstatném se bývalý prezident Václav Klaus a nynější prezident shodují: Naprosto nemají jasno v otázce třetí moci, soudní moci, a jsou prostě zklamáni a rozčíleni, když nerozhoduje tak, jak oni si přejí. (…) To je opravdu děsuplný výrok.“

Důvodem Zemanova výroku bylo rozhodnutí jednoho ze senátů Nejvyššího soudu, kvůli němuž nejvyšší státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání tří exposlanců ODS, viněných z politické korupce.

Dvaasedmdesátiletý Pithart je bývalým premiérem České republiky (1990–1992), předsedou Senátu (1996–1998 a 2000–2004) a senátorem (1996–2012).

Dalším adeptem na ústavního soudce by mohl být expert na evropské právo Jiří Zemánek z právnické fakulty Karovy univerzity. Podle Pitharta je to „velmi seriozní zodpovědný právník a opravdový znalec“.