Sněmovna vyhoví Šlachtovi, předloží žádané materiály

Praha – Poslanecká sněmovna vyhoví Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který žádá kamerové záznamy a údaje o dění ve sněmovně z loňského září a listopadu. V Otázkách Václava Moravce to uvedla předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová. Policisté se pravděpodobně o záznamy zajímají kvůli kauze údajné korupce tří bývalých poslanců ODS.

Původní policejní žádost Poslanecká sněmovna odmítla, byla podle ní příliš obecná. Policisté požadovali například harmonogram jednání sněmovny v loňském druhém pololetí i zprávy o jednání všech poslaneckých klubů. Především je zajímali záznamy z vnitřních i vnějších kamer ve sněmovně a informace o pohybu všech osob, které měly ve sněmovně poslanecké přístupové karty i čipové karty. 

Šéfka sněmovny Miroslava Němcová nyní uvedla, že poté, co útvar Roberta Šlachty zpřesnil žádané informace a v nové žádosti zacílil na konkrétní poslance, vyjde mu vstříc. „Kdyby policie postupovala kompetentně dřív a vymezila, o jaké osoby se jedná, tak takové informace mohla mít. Teď žádost zúžili na konkrétní osoby a tyto informace dostanou,“ prohlásila Němcová.

„Kamerové záznamy má k dispozici tiskový odbor, a protože to je velký soubor, přijde-li policie, tiskový odbor jim poskytne, co bude potřebovat. Nechtěla jsem, aby byla lustrována polovina republiky, ale ve zúžení nemám problém,“ dodala. Nadále platí, že záběry vnějších kamer si musí ÚOOZ obstarat od policie, protože sněmovna je nemá k dispozici.

Žádost zřejmě souvisí s trojicí Šnajdr, Tluchoř, Fuksa

Případ pravděpodobně souvisí s kauzou tří rebelů z ODS Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. Ty policie a žalobci vinili z přijetí úplatku v podobě lukrativních postů ve státních firmách. Z pravomoci orgánů činných v trestním řízení je ale vyňal Nejvyšší soud, argumentoval tím, že politickou dohodu (jíž by výměna křesel za funkce byla), kryje poslanecká imunita.

Stíhání všech tří exposlanců nakonec nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil a spis vrátil k novému rozhodnutí Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Podle Zemana lze však stíhání za určitých okolností obnovit. Pokud bude chtít dozorový státní zástupce Ivo Ištvan pokračovat v trestním stíhání, pak se podle Zemanových slov bude muset pokusit vymezit skutek tak, aby dovodil, že se jeho část neodehrála na půdě sněmovny.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod